MSc Đorđe Agbaba

MSc Đorđe Agbaba


Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.
Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji univerzitet za sportske i zdravstvene nauke u Ujedinjenom Kraljevstvu i na drugom mestu na listi prestižnog časopisa “The Times”. 2012-te godine je uspešno odbranio svoju master disertaciju u Engleskoj i zvanično postao Master nauka u sportskim i zdravstvenim naukama (MSc Sport and Health Sciences).

Đorđe ostaje usko povezan sa naukom, u 2013-oj godini njegova istraživanja se objavljuju na EQOL seminaru i istoimenom naučnom časopisu. Trenutno Đorđe priprema istraživanja koja planira da radi u okviru PhD studija.
Đorđe je u sportu još od detinjstva. Nakon dugogodišnjeg bavljenja plivanjem, Đorđe se trenutno takmiči u triatlonu kojim se počeo baviti pre odlaska u Englesku gde je bio ko-osnivač univerzitetskog triathlon kluba.

Više od tri godine je radio kao trener plivanja u plivačkom klubu “Novi Sad” dok trenutno radi kao lični trener plivača i triatlonaca.
 Nutricionizam je bio jedan od osnovnih razloga njegovog odabira Exeter Univerziteta koji veliku pažnju posvećuje uticaju ishrane na kvalitet života i sportske performanse.

 

Veb sajt:: http://naukausportu.blogspot.com/

Uticaj gvožđa na sportski rezultat

Objavljeno u Ishrana
Pročitano 5092 puta
Tokom prošle godine započeto je zanimljivo istraživanje na Institutu za sport Australije u Kamberi o uticaju gvožđa na sportske performanse vrhunskih sportista. Rezultati bi trebalo da pokažu razliku između grupa sa jedne strane podvrgnutih direktnom primanju gvožđa u krv a sa druge strane plasibo grupama. Većina ispitanjika su plivači dugoprugaši kao i njihove kolege atletičari, trkači dužih distanci.
Postoji mnogo različitih pristupa trenažnom procesu kada je reč o sportovima tipa izdržljivosti. Oni se pre svega razlikuju zbog sportske i trenerske "škole" u sredini u kojoj sportista trenira. Tako imamo modernije i novije pristupe trenažnom procesu ali i one tradicionalne koji i dalje rame uz rame idu sa modernijim pristupima trenažnom porcesu.
U ovom tekstu neće biti reči o sportskoj suplementaciji već o napitcima koji su sastavna svakodnevica u našem okruženju. Dobar deo ovih napitaka bi trebao biti svakodnevno uključen u ishranu sportista kako bi potrebe organizma za hranljivim materijama uspešno bile nadoknađene.
Odlaskom na visinske pripreme sportista neće po svaku cenu podići sportske performanse na viši nivo. Da bi se to dogodilo, potrebno je prethodno ispuniti mnoštvo uslova što se čini sistematskim planiranjem trening kampa na visini.

Kada je vreme za sportsku masažu

Objavljeno u Trening
Pročitano 4587 puta
U prethodnom članku bilo je reči o značaju sportske masaže u trenažnom procesu dok će ovaj članak biti posvećen praktičnoj primeni masaže. Kao i svi elementi trenažnog procesa i elementi koji se primenjuju iz okruženja mogu biti primenjeni adekvatno i neadekvatno, granica je često vrlo mala.
Velika većina vrhunskih sportista redovno koristi razne vidove sportske masaže tokom trenažnog procesa. Studije rađene tokom prethodne dve decenije su pokazale višetstuku ulogu sportske masaže kod aktivnih sportista.

Suplementacija: Kofein - kada i koliko?

Objavljeno u Ishrana
Pročitano 5087 puta
Godinama unazad, sportisti koriste kofein kako bi zadržali pažnju tokom sportskog performansa i poboljšali rezultate. Kofein je jedan od najbolje ispitanih sportskih suplemenata i za sada su istraživanja pokazala da ukoliko se koristi u preporučenim dozama ne postoje nikakvi štetni efekti.

Povrede u sportu: "Pravilo od 10%"

Objavljeno u Trening
Pročitano 5158 puta
Najveća verovatnoća da će doći do povrede kod sportista je ukoliko se neadekvatno menja trening. Svaka promena je potencijalna opasnost, bilo da je u pitanju početak treniranja, povratak treninzima, povećavanje obima i intenziteta, uvođenje novih vežbi i slično.

Šta je VO2max?

Objavljeno u Trening
Pročitano 4259 puta
VO2max ili maksimalna potrošnja kiseonika je faktor koji određuje kapacitet sportiste da izvede kontinuiranu fizičku vežbu u određenom stepenu opterećenja. VO2max se odnosi na maksimalnu količinu kiseonika koju sportista može iskoristiti tokom fizičke aktivnosti visokog intenziteta. Maksimalna potrošnja kiseonika se izražava u mililitrima O2 koji su utrošeni tokom jednog minuta po kilogramu telesne težine.

Značaj vitamina B u takmičarskom sportu

Objavljeno u Ishrana
Pročitano 4714 puta
Vitamini igraju veliku ulogu u ljudskom organizmu kako bi mu omogućili nesmetano funkcionisanje. Naučnici su otkrili mnogo povezanosti između grupe B vitamina poput riboflavina, tiamina, naicina, folne kiseline, B6 i B12 i sportskih performansi kod vrhunskih sportista. Ovi vitamini se još nazivaju i mikronutrijentima koji igraju veliku ulogu u pretvaranju ugljenih hidrata i proteina u energiju. Pored te uloge, takođe igraju i veliku ulogu u obnavljanju i izgradnji ćelija.
Mirovanje, lagana vežba ili oboje, kako sportisti da se najefikasnije oporave od jednog intervala visokog intenziteta i pripreme za sledeći?!

Plivanje: Da li kvantitet znači kvalitet?

Objavljeno u Trening
Pročitano 3827 puta
Kada je u pitanju plivanje, pravila koja su postavljena za atletičare i trening trčanja ne važe. Razlika u trenažnom procesu između plivača maratonca i plivača sprintera je mnogo manja nego razlika između trkača maratonca i sprintera.Kada se u obzir uzme činjenica da plivači nacionalnog nivoa u Sjedinjenim Državama nedeljno plivaju između 70.000 i 100.000m, postavlja se pitanje koliko onda plivaju plivači koji treniraju za takmičenja u daljinskom plivanju. Odgovor je: Ne mnogo više. U atletici bi odgovor na isto pitanje kada se porede sprinter i maratonac bio: Mnogo više.

Trening u hladnim vremenskim uslovima

Objavljeno u Trening
Pročitano 3423 puta
Zima i hladni, ponekad i ekstremni vremenski uslovi čine trenažni proces dosta kompleksnijim. Zima utiče na sve sportove, na one koji se odigravaju napolju naravno više nego na sportove u zatvorenom. Tokom zime trenažni proces se ne sme prekidati, već samo prilagoditi trenutnim potrebama i uslovima.

Voda od kokosa, najbolji sportski napitak?!

Objavljeno u Ishrana
Pročitano 7440 puta
Za početak da vas upoznam sa vodom od kokosa i da napravimo razliku izmeđz nje i kokosovog mleka. Mleko od kokosa se dobija obradom kokosovog mesa u blenderu sa dodatkom čiste vode. Tako nastaje kokosovo mleko koje je bogato proteinima, dobrim masnim kiselinama i raznim vitaminima i mineralima.

Strana 1 od 3