Na pravom putu

(0 glasova)
Na pravom putu

Kada nešto radimo, želimo i težimo da ostvarimo najbolji rezultat po nas, zar ne? Jer samo dobri rezultati mogu biti potvrda da smo to što smo radili, radili kako valja. Eto, svi mi vežbači, sportisti kada smo prvi put počinjali, glavni savet je bio da se uvek držimo pravilnog treninga zar ne?

Da težimo onakvom treningu, koji je pre svega svrsishodan zdravlju, boljim mentalnim, fižičkim performansama, koje se ogledaju u našim subjektivnim i objektivnim merilima-rezultatima.
Da dok treniramo, iz nedelje u nedelju osećamo, napredak i zadovoljstvo zbog istog. Ako nam se ovakav put otvara, onda smo sigurno pravilno trenirali.

No, jesmo li se zapravo zapitali kako izgleda jedan takav trening? Kakav pristup je potreban? Između hrpa informacija kojima smo izloženi, kako je moguće znati šta je uvek pravilno po nas? Ukratko… šta je to PRAVILNO TRENIRANJE?

Ako hoćete da vaši sati, dani, godine provedene u treningu budu ispraćene rezultatima zbog kojih sve to i radite… sledeći tekst je pisan za vas. Tekst posvećen armiji onih koji vežbaju i hoće da znaju u šta ulažu svoj znoj i trud.

Ok, idemo ovako… ako kažemo da nešto pravilno radimo, znači dobijamo rezultaze kakve očekujemo.

Stoga je Anatomija pravilnog treninga, univerzalna za sve profesionalne i rekreativne sportiste, fitness vežbače i sve one  kojima je fizička aktivnost neodvojivi deo njih.

Idemo redom…

Analiza aktivnosti - ništa ne možete početi da radite dok ne upoznate prirodu onoga što radite. To znači da svaki sport/veština koji hoćemo da savladamo ima svoje karakteristike. A one su su, dali nam za tu aktivnost više treba brzina, agilnost ili pak snaga i eksplozivnost. Ili uz sve to i preciznost?

Ukratko definišite koje motoričke sposobnosti su prevashodne u datom sportu! Koje sposobnosti čine kičmu date aktivnosti. Ovakva analiza je esencijalna. Esencijalna, jer kroz nju treba da pronađete najbolje metode i sredstva kako bi postizali kvalitetne rezultate. Pod metodama i sredstvima mislim na vežbe koje odgovaraju, intenzitet i obim koji dati sport zahteva!
Ako preskočite ovu analizu, stalno ćete raditi nešto zbog čega ne znate zašto radite. Stalno ćete ponavljati vežbe kojima ne znate je li mesto njihovo baš tu gde treba. Ponavljaćete i ponavljati, truditi se i truditi ali rezultata neće biti… jer vi ne poznajete to što radite.
Učinite uslugu sebi i počnite od analize onoga što radite.

Odredi cilj - to je jasna stvar, ali i to neki preskoče. Morate odrediti cilj karijere, zatim kratkoročne ciljeve npr. na godinu dana, šest meseci i mesečni cilj. Cilj mora biti precizan, jasan i logičan.
Većina vežbača misli da ima cilj, ali kada ih pitate uglavnom su to parcijalni odgovori… poput „želim ovo… želim ono“ ali niko ne zna kako doći do ciljeva i kada! Sve mora biti definisano pre početka.


Testiranje - ono služi da pokaže gde smo. Prosto, kao uređaj za navigaciju. Prvo obavite opšte, a zatim specijalno testiranje.
Opšte podrazumeva testiranje zdravlja, zatim funkcionalnih sposobnosti koje treba da nam pokažu kondiciju u kakvoj se nalazimo. Odnosno početni potencijal sa kojim krećemo da treniramo.

Druga, a mnogo bitna stvar je specijalno testiranje. Ovo se posebno odnosi na sportiste, koji kada obave opšte testove misle da su sa tim završili, pa umeju nekad da kažu „hej, ja sam u kondiciji“, ali im ja onda postavim pitanje - u kondiciji za šta? Da možeš pola dana bez prekida da istovaraš pune gajbe, ili da jednom podigneš 120 kg iz čučnja, ili da možeš da se boriš pet rundi? Sve su ovo drugačiji tipovi kondicije tj. pripremljenosti. Svaki sport po svojoj prirodi zahteva drugačije testove. Iz tog konteksta se napravi baterija testova koja treba da pokaže koliko je sportista inicijalno spreman, tačno po parametrima koje zahteva određeni sport. Tek tada znamo gde smo… a onda idemo dalje.

Izrada programa treninga - je obavezna stvar! Jer samo uz program znamo kada, koliko, kako treba trenirati. Sve ostalo je improvizacija. I ako improvizujemo, treba da čekamo neko svetsko čudo da nam se dogodi da postignemo to što treba postići. Onaj ko nema vremena da čeka čuda, on napravi program treninga. Ovaj program je potreban na nedeljnom, mesečnom i višemesečnom periodu.
U njemu piše koje vežbe radimo, kojim danima, u kolikom obimu i intenzitetu. Program treninga je drugim rečima putokaz i sredstvo.

Nutricioni plan - samo pravilna ishrana i isto takav trening vodi ka cilju. Nutricioni plan gledajte ovako… On je plan goriva koje sipate u svoji mašineriju. Ako hoćete brzinu i sposobnost jednog fiće, onda sipate gorivo koje odgovara fići. Ako hoćete da vaša mašinerija liči na porše, onda mu dajte gorivo koje treba poršeu.

Šalu na stranu, ali mislim da ste zakljičili šta sam hteo reći. Svako ozbiljan zna, da je način ishrane izuzetno bitan u bilo kojoj fizičkoj aktivnosti. A oni još ozbiljniji to zaista i primene!
Nutricioni plan mora sadržati dnevnu količinu energije raspodeljenu kroz ugljene hidrate, proteine, masti, unos vitamina, minerala i sl. Treba da sadrži naziv hrane koju jedemo, satnicu itd. Naravno, ovaj plan je usko povezan sa planom treninga jer on mora da ispoštuje sve ono što je potrebno u sebe uneti da bi trening tekao bez problema.

Fleksibilnost u radu - to znači da moramo praviti razliku između onoga što treba da uradimo, i onoga što možemo trenutno da uradimo. Jednostavno, možda je po planu danas jak trening, ali vi niste stigli da se dovoljno oporavite pa je logičnije smanjti obim ili čak i intenzitet. Ili desi se suprotno, u danu kada je predviđen trening oporavka, vi prosto ostetite da je to taj dan kada ste spremni da date mnogo više. Odradite po trenutnom stanju, a za dalje kompenzujte u skladu s formom.

Dnevnik rada - sve mora biti zapisano. Ako zapišete, možete i da analizirate zašto se nešto dogodilo. Zašto forma pada uprkos treningu? Ili zašto se u poslednjih par dana osećamo jači nego ikad?
Analizom ranijih perioda u dnevniku ćete videti kada ste i koliko radili, i naravno šta ste radili. A sve to je odraz onoga kako se danas osećate i šta možete da uradite. Bez toga, kada nam se nešto u treninzima učestalo dešava, lutaćemo kao magarac kroz maglu ako nemamo i ne vodimo evidenciju.
Iskreno dnevnik rada, odnosno evidencija je nezamenjiva za uspešan rad.

Razmena znanja - je pravi put. Sve što ste na svojoj koži osetili da daje rezultate, prosledite drugima. Time sebe otvarate za priliv novih znanja, a znanje je neophodno. Učite i razmenjujte stečeno.

Tako dajete svoj doprinos svima onima koji imaju istu težnju kao i vi, da im trud bude isplativ. Da nema više uzaludnih vežbi i treniranja ni za vas ni za druge. Usvajajte od onih koji sebe potvrđuju ličnim primerima i logikom njihovih principa rada. A prosledite dalje sve ono što je vama dalo dobro, neka onda to dobro pređe i na druge… Tako zatvarate celinu.


Verujem i nadam se da ste čitajući sve ovo, stekli spoznaju šta znači PRAVILAN TRENING!
Svi gore navedeni principi su vam dati, da vam služe da kvalitet treninga ne bude samo metafora. Nego jasno definisan put za one koji ne vole da traće vreme i energiju… već koji vreme i energiju investiraju. I čekaju izvesne plodove svog rada.

Dobrodošli na next level…  

Pin It
Marko Vlajić - Fitnes kreator

Zovem se Vlajić Marko, rođen 07.04.1983. u Novom Sadu. Još u ranim fazama svog života, bio sam upoznat i opredeljen ka sportskim aktivnostima. Vremenom, trening više nije bio samo trening već je postao način života. Vođen time, upisao sam studije na Višoj trenerskoj školi u Novom Sadu na smeru fitness.Nakon završenih studija, javila se još veća potreba za novim znanjem, iskustvima i spoznajom onoga što fitness i generalno zdrav život predstavljaju. Upuštam se u istraživanje, kroz sopstveni rad i rad sa drugim ljudima kroz vođenje treninga, regulisanje ishrane, oporavka, motivacije i svih ostalih segmenata fitness-a. Ovakav način života postavši mi…

Adresa sajta www.fitnesskreator.com

Najnovije od Marko Vlajić - Fitnes kreator

2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori