Back BesplatanSport.com

Kako izabrati odgovarajući sport za vaše dete? II DEO

(4 glasova)
Kako izabrati odgovarajući sport za vaše dete? II DEO


U kontaktu sa roditeljima svojih učenika, često sam u situaciji da pružim  odgovor na vrlo teško i  konkretno pitanje : Šta mislite, u koji sport da usmerimo svoje dete ?
Imajući u vidu sve aspekte i principe današnjeg dečijeg sporta i socijalnog okruženja, ovo pitanje podrazumeva malo duži i teži odgovor od onoga koji se očekuje. Ponekad je vrlo jednostavno odgovoriti : ’’ Dete je visoko, dajte ga na košarku ili odbojku ’’ ili slični odgovori. Naravno, ima opravdanosti i za takav odgovor. Međutim, hoće li  takvim izborom dete izraziti sav svoj potencijal, hoće li u svakom košarkaškom, odbojkaškom, fudbalskom, rukometnom ili bilo kom drugom sportu dete biti pravilno vođeno, hoće li biti zadovoljeni svi principi zdravog odrastanja kroz integralni razvoj ličnosti deteta ? U tome se nalazi kompleksnost odgovora na postavljeno pitanje.

Vodeći se tom činjenicom, hteo bih da dam neke savete koji će, nadam se, nekima pomoći pri izboru. Iako se sve fizičke aktivnosti nikako ne mogu svrstati u sportske, u ovom tekstu ćemo ih tako definisati. Dakle, uključivanje u dečiji sport.
Evo nekoliko saveta :

USKLADITE REALNE MOGUĆNOSTI DETETA I SVOJE ŽELJE
Na osnovu prethodno spomenutih testiranja pronađite aktivnost koja bi poštujući analizu rezultata, želju deteta i vaše mišljenje bila odgovarajuća. Postoje roditelji koji na osnovu prepoznatljivog talenta  s pravom očekuju da se dete ozbiljno posveti sportu. Nemam ništa protiv toga ukoliko se uticaj roditelja ograniči samo na zdravu podršku. Agresivni nastup  medija promenio je i stav roditelja prema pravilnom procesu odrastanja, pa tako i prema sportu i sportskom treningu.Tu pre svega mislim na fanatičnu potrebu roditelja da svojim uticajem nameću  aktivnost  za koju dete nema interesovanja, ali ni predispozicija. Nemojte da dete bude član nekog kluba zato što se taj sport dopada samo roditeljima. Sami procenite i realne mogućnosti svog deteta i ne očekujte od njega da sa deset godina bude ’’ šampion sveta’’koji bi uskoro mogao popraviti financijsku stabilnost porodice. Pokažite da ste srećni upravo zbog njegove želje da se bavi sportom, svesni činjenice da se do pravih rezultata dolazi nakon višegodišnjeg rada. Roditelji bi trebalo da toj vrsti podrške priđu kao i ostalim predmetima u školi.To znači da se interesuju za rezultat, pomažu u savladavanju programa, ali isto tako da ne budu prisutni na treninzima, kao što nisu ni na časovima matematike, već da se o kvalitetu treninga i napretku u aktivnosti interesuju  kroz jednomesečni uvid na otvorenim treninzima. Postoje i ona deca koja se u sport uključuju iz  potreba zabave i druženja, kojima sport služi kao dodatna aktivnost kojom će kompenzovati svoje primarne sedentarne aktivnosti.( učenje jezika,muzička škola ...). Oni uglavnom u sport ulaze radi zabave i igre i tako im treba i pristupiti.


UKLJUČITE SVOJA ZNANJA I ISKUSTVA
Realno je za očekivati da će dete čiji se roditelj bavio određenim sportom izraziti želju da nastavi da se bavi tom aktivnošću. Nije mali broj takvih slučajeva. Deca najbolje uče iz primera najbližeg okruženja. To je odlična prilika da roditelji svoja pozitivna iskustva prenesu detetu u periodu ranog detinjstva, pre nego se uključi u sport, kroz razne porodične igre u procesu odrastanja i prvim kontaktima sa loptom, ili nekim drugim sportskim rekvizitom. Iako se najmasovnija uključivanja dece u svet sporta dešavaju u ranom osnovnoškolskom uzrastu, prva interesovanja za sport se uočavaju već od pete godine.

PROCENITE SVOJE MATERIJALNE MOGUĆNOSTI
Nikako nemojte okretati glavu od ove stavke. Za razliku od nekih prošlih vremena kada su se sportom bavili odabrani, a većina dece  kvalitetno odrastala, danas treniraju svi, a većina dece nekvalitetno i nezdravo odrasta. Pre su treninzi bili besplatni, danas se plaćaju. Zato dobro proverite kakav je odnos usluge koju dobijate i cene koju plaćate za članarinu. Proverite sve stavke vezane za cene članarine, opreme koju ’’mora ’’ da kupi od kluba, dodatnih troškova vezanih za preglede, utakmice, kampove, pripreme. Postoje sportovi koji su izuzetno opasni po novčanik roditelja, pa dobro obratite pažnju na taj aspekt. Nemojte da budete rob kupovanja skupe opreme, bilo da je ona klupska ili lična, ali nemojte ni da ona bude nekvalitetna. Prvenstveno mislim na obuću. Razgovorom i životnim stavom formirajte stav deteta da kvalitet pojedinog igrača ne zavisi od cene njegovih patika, već od snage njegove želje da iz treninga u trening bude sve bolji.

KONSULTUJTE SE O KVALITETU RADA KLUBA
Dobro proverite da li je klub udruženje za ubiranje članarina, ili ozbiljan sistem usmeren na dugoročnu vizuru interesa njegovih članova. Pre svega mislim na: 
-    bezbednosne uslove objekata i terena za trening, sa neophodnim rekvizitima i opremom za rad i bezbednost dece.
-    tehnologiju trenažnog procesa ( usmerenu na raznovrsnost i pedagoški pristup u radu sa decom, koji je lišen ’’sportskog drila’’ u ranim uzrasnim kategorijama, a u kojem se potencira razvoj bazične   motorike kao osnove za kasniju specijalizaciju, usmerenu na višegodišnje planiranje sportskog razvoja. Za napredovanje kroz sportske selekcije treba uzeti u obzir nekoliko aspekata: psihološku, kognitivnu i fizičku spremnost (kako kroz prerano napredovanje ne bi došlo do štetnih posledica ).
-    povratnu komunikaciju prema roditeljima člana kluba: da klub ima odličnu saradnju sa roditeljima, koji treba na kraju svake polusezone da imaju uvid u rezultat rada svog deteta, analizu njegovog motoričkog i funkcionalnog statusa, analizu  odigranih utakmica i preporuke za dalji rad. Ovaj vid saradnje ostvaruje se kroz polugodišnje roditeljske sastanke.

 

Maniša Vukmirović, profesor fizičke kulture

www.sportimpuls.net

 

Pin It
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori