Back BesplatanSport.com

Kako iskoristiti emocionalnu energiju i steći prednost u sportu

(0 glasova)
 Kako iskoristiti emocionalnu energiju i steći prednost u sportu


Ovo su reči koje je kroz plač rekla sedamnaestogodišnja gimnastičarka iz Sjedinjenih Država koja već nekoliko godina na treninzima uspešno izvodi vežbe E nivoa ali ne uspeva da uđe u olimpijski program: "Ja jednostavno ne uživam u ovome. Ne raduje me i ne osećam se lepo, a volim gimnastiku više od svega!"
Sportisti, treneri, psiholozi, roditelji, da li vam ovo zvuči poznato?!

Kako bi sportista tokom takmičenja postigao maksimalan rezultat on mora da u sebi probudi prijatne i pozitivne emocije poput uživnja, izazova, avanture i šanse. Suprotno tome, moraju se otkloniti emocije kao što su strah, bes, frustracija, tuga. Ovakve emocije imaju poguban uticaj na sportski rezultat prvenstveno jer su "otrovne" po ljudsko telo i luče određene hormone poput kortizola.

Emocionalna inteligencija je sposobnost kontrolisanja emocija u cilju dobijanja pozitivne energije koja se može iskoristiti u sportu.

Do kakvih problema emotivne prirode može da dođe u sportu?
I mlađi i stariji sportisti se često nalaze u situaciji koja ih pritiska i izaziva oslobađanje negativnih emocija. Postojanje obaveze prema treneru, straha od trenera kao i strah od gubitka sponzorstva, želje da se ne razočaraju roditelji i okruženje... to su sve stvari koje lako izazivaju negativne emocije kod sportista. Takve emocije stvaraju prepreku koja nedozvoljava da se tokom takmičenja ispolje talenat, požrtvovanost i veoma težak rad koji je uložen u stvaranje sportskog rezultata.

Emocionalna energija može biti i pozitivna i negativna. Granica je često vrlo tanka i ponekad teško vidljiva. Kako pretvoriti emocionalnu energiju u pozitivnu, a ne negativnu?
Psihološka priprema koja je sastavni deo treninga svakog vrhunskog sportiste do pravog izražaja dolazi tek na važnom takmičenju. Neko vreme pred važno takmičenje kao i na dan samog takmičenja sportisti je potrebno obezbediti mirnu sredinu u kojoj će biti u mogućnosti da odradi vizualizaciju svog predstojećeg nastupa. Neophodno je sportistu udaljiti od ljudi koji mogu ometati njegovu koncentraciju, poput roditelja, važnih ljudi, "teških" trenera i sl. Muzika takođe igra vrlo važnu ulogu u usmeravanju emocionalne energije. Potrebno je slušati umerenu muziku koja dozvoljava 100% koncentraciju a ne muziku poput roka i hip-hopa koja često podiže nivo uzbuđenja na takmičenju suviše rano i troši emocionalnu energiju "u prazno". Više o metodama psihološke pripreme sportista možete pročitati ovde.

Mi kao treneri i sportisti treba da umemo da upravljamo psihološkom pripremom i time kontrolišemo na koji način će biti iskorišćena energija iz emocionalnog rezervoara svakog od nas. Nikada nemojte potcenjivati emocionalne probleme, emocionalnu energiju i emocionalne sposobnosi kada je reč o sportu i dostizanju maksimalnog rezultata.
Mnogi sportisti će doći fizički maksimalno pripremljeni, potkovani naukom i najmodernijom opremom, ali na kraju će mentalna pripreme i pravilno čuvanje i usmeravanje emocionalne energije odigrati ključnu ulogu. Kontrolisanje emocionalne energije u sportu je veoma kompleksna stvar i iz tog razloga skidam kapu svakom sportisti.

Hvala što pratite moj rad.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/
-0001-11-30
utorak, 27 maj 2014 09:31

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori