Back BesplatanSport.com

8 dokazanih metoda za podizanje motivacije u sportu

(0 glasova)
8 dokazanih metoda za podizanje motivacije u sportu


Svim sportistima se vrlo često događa da im tokom trenažnog procesa opadne motivacija za treniniranjem. To se najčešće događa u takozvanoj mrtvoj sezoni kada nema trka već samo dugi i ponekad monotoni treninzi.
Priznaćete da tokom hladne zime ponekad nije jednostavno ustati u 6 sati ujutru da bi se odradio trening, kao ni otići na trčanje po kiši i slično.  Razne stvari mogu pomoći podizanju akutnog pada motivacije i volje za treningom.

    Vizualizacija krajnjih rezultata. Ukoliko sportista konstantno ima sliku svog cilja pred sobom, motivacija ne bi trebala da bude problem. Dakle pre i tokom svakog treninga treba zamisliti konačan cilj celokupnog trenažnog procesa koji će dati dodatnu motivaciju sportisti da odradi svaki pojedinačni trening a samim tim i čitav ciklus.

    Poboljšanje mentalnog zdravlja. Psihološka priprema sportista je važna ne samo pre i tokom takmičenja već i tokom svakog treninga. Rad sa sportskim psihologom ili trenerom sa velikim znanjem iz oblasti psihologije sporta ne bi bio na odmet nijednom sportisti.

    Raznovrsnost je veoma važan princip sportskog treninga. "Identičan trening dovodi do psihičke zasićenosti i verovatno neke vrste centralnog zamora. Jedan od zadataka svakog trenera je da permanentno dizajnira trening tako da bude raznovrstan i na neki način nov a da pri tome potpuno zadovolji plan treninga". (Grujić, 2004)

    Trening u društvu. Trening u okruženju prijatelja uvek lakše pada. Bilo da je u pitanju sam odlazak na trening ili odrađivanje zahtevnog treninga. Ukoliko sportista treninra u klubu a ne samostalno, imaće obavezu odlaska na trening jer ga tamo neko očekuje. Ukoliko pak sportista trenira sam, individualno, bilo bi dobro da pronađe trening partnere iz iste ili slične sportske discipline.

    Takmičenje. Trening bez odlaska na takmičenje često može biti vrlo monoton. Aktivni sportisti uglavnom svi imaju redovna sezonska takmičenja ali rekreativci u našem regionu vrlo retko učestvuju u sportskim takmičenjima. Sama pomisao da će sportista na takmičenju pokazati uloženi rad tokom treninga daje mu dodatnu motivaciju za treniranjem.

     Upotreba tehnike. Ukoliko koristite neki od sevisa za praćenje sprovođenja treninga, pogotovo one sa instaliranim GPS sistemom to će vam dati dodatnu motivaciju za treningom. Redovno vođenje dnevnika treninga će veoma uticati na vašu posvećenost treningu što je i naučno dokazano. Takođe, upotreba muzičkih plejera može obogatiti vaš trening i povećati motivaciju za istim.

    Nova sportska oprema. Ovaj metod uvek radi. Dakle kada sportista dobije novu opremu ili samo deo opreme on jedva čeka da je isproba. Samim tim uvodi se novina u trening i podiže se motivacija. Obradujte sebe ili nekog drugog sportistu novim patikama, plivačkom kapicom ili jednostavno sportskom flašicom za vodu i učinićete pravu stvar.

    Trener. Ukoliko nemate trenera ili pak imate ali niste zadovoljni sa radom istog, nađite pravog trenera! Trener je neko kome je pored vas najviše stalo do vašeg sportskog rezultata. Iz tog razloga daće svoj maksimum kako bi vas dovoljno motivisao za svaki naredni trening i takmičenje. Imajte u vidu da je vrlo važno da trener bude profesionalac u svom poslu, dakle visoko trenersko obrazovanje i iskustvo su na prvom mestu.

 Nadam se da vam je ovih nekoliko saveta bilo od pomoći. Svi sportisti, roditelji sportisti i treneri njih mahom znaju, ali mali podsetnik nije na odmet. A vi, da li ste sportista takmičar, rekreativni sportista ili trener? Šta vas najbolje motiviše? Podelite vaše ideje i iskustva sa nama.

Hvala što pratite moj rad.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/
2014-07-13
četvrtak, 03 april 2014 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori