Back BesplatanSport.com

Šta raditi nakon propuštenih treninga?

(0 glasova)
Šta raditi nakon propuštenih treninga?

 

Prisilni odmor najčešće traje do sedam dana, pa ću ukratko napisati kako biste trebali reagovati kada se vratite u treninge.

Do četiri dana propuštenog treninga
Vratite se na trening kao da se ništa nije dogodilo. Nemojte pokušavati da nadoknadite propuštene treninge. Uguravanje dodatnih treninga unutar sledećih nekoliko dana može prouzrokovati još jedno raspadanje za koje ćete morati dodati još nekoliko dana prisilnog odmora. Morate shvatiti da se neće desiti ništa strašno ako tu i tamo propustite par dana treninga. Uslov je da se ove pauze dešavaju retko.

Od četiri do sedam dana propuštenog treninga
Ako ste propustili treninge zbog bolesti, što je najčešći slučaj, nećete biti spremni da se vratite normalnim treninzima iako više nemate simptome. Bolest je uticala na promenu hemije vaših ćelija što utiče na kapacitet treninga koji možete apsorbovati. Ovo će se najjasnije pokazati na treningu jer će vam puls biti viši od uobičajenog za određeni tempo/brzinu. Ako je to slučaj moraćete propuštene treninge tretirati kao da niste malo više od sedam dana trenirali, bez obzira što ste se vratili na treninge i ranije.

Ako ste propustili treninge zbog bolesti i spremni ste za treninge, moraćete uvesti modifikacije u svoj plan. Najbolja je da propuštenu nedelju uvrstite u vaš plan kao nedelju za odmor. Iako ste pomaknuli vaš trening blok, vaši treninzi više neće biti sinhronizovani da vas dovedu na vrh forme za vašu prvu glavnu utrku.

Više od nedelju dana propuštenog treninga
Ako i nakon sedam dana niste u stanju vratiti se na treninge, forma će vam progresivno padati svaki dan, te ćete  nakon trideset dana netreniranja sve početi ispočetka. Savetujem da učinite sve da se vratite unutar nedelju dana treninzima. Najbolji lek je prevencija. Slušajte svoje telo. Ako se ne osećate dobro, radije odmorite nekoliko dana nego da kasnije morate odmarati nedeljama.  Trud i vreme koje ste uložili u trening se vise neće računati, i morati ćete početi sve ispočetka.

Autor teksta je hrvatski Ironman i lični trener Damir Mesec, Ironmancoach.com

Pin It
Trcanje.rs

Sajt je osnovan maja 2009. godine kao odgovor na siromašnu ponudu informacija i neorganizovanost glavnih aktera iz oblasti trčanja u Sribji. Krajem 2009. godine sajt je proglašen za najbolji sajt iz oblasti sporta na Webfestu 2009. Početkom 2010. godine iz energije koja se razvila oko sajta proistaklo je udruženje građana Aktivan život. Aprila 2010. godine pomogli smo organizaciju Beogradskog maratona i na taj način postali i zvaničan partner. Kao Udruženje građana sproveli smo brojne akcije sa našim partnerima GIZ-om i Kancelarijom za mlade Beograd. 2013. PC Press nas je uvrstio u 50 najboljih sajtova u Srbiji. Mesečno nas poseti preko…

Adresa sajta www.trcanje.rs
2014-07-13
četvrtak, 27 mart 2014 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori