Back BesplatanSport.com

Trkačka plejlista klasične muzike

(0 glasova)
Trkačka plejlista klasične muzike

 


Uobičajeno je, kada se govori o trkačkoj playlisti, da se misli na pop i rok muziku. Jednostavan ritam i lako pamtljiva melodija čine ih privlačnom pratnjom prilikom trčanja.

Medjutim, prilikom rekreativnog trčanja ili ozbiljnijeg treninga, potrebe nisu uvek iste, tako da muzika može da bude i potpuno drugačija. U mom Sansa mp3 čitaču, ja imam 200 časova muzike od čega je polovina klasična muzika, četvrtina džez, a ostatak je podjednako podeljen na bluz i rok. Za vrstu muzike se opredeljujem tokom oblačenja opreme, a izbor je uslovljen mojim ličnim stanjem, kao i samom vrstom treninga.

Klasična muzika, pored džeza, spada u moj najčešći trkački repertoar. Ona mi donosi puno zadovoljstva, tako da, često, brzo zaboravim da je trening dugačak ili naporan, da pada kiša, da je 3° C, da je još uvek mrak, da me grebe u grlu, da me bolucka Ahilova tetiva, da me čeka čitav radni dan… Već sâm trening mi pomaže da se očistim od različitog životnog zagadjenja, da povratim ravnotežu i da se napunim optimizmom, snagom i samopouzdanjem. A klasična muzika mi pomaže da osvežim osećanja, da se poradujem lepoti i da se ispunim skladom.

Ovo je lista sa nekolicinom velikih utešitelja spakovanih u memoriji Sanse koji me prate po stazama Vensenske šume i po obalama Marne:

BAH - Brandenburški koncerti, pored savršene strukture, ovi koncerti imaju novi zvuk koji će biti osnova budućih simfonijskih dela; koncerti za violinu i orkestar 1041, 1042, 1043 stavljaju na isti nivo solistu i orkestar, novina koja će kasnije postati pravilo. (Bah je ovde prvi zbog azbučnog reda, ali i da je drugačije, on bi opet bio na prvom mestu, jer je njegova muzika Veliki Sklad.)

BETOVEN – Simfonije: dramatična 4, dinamična 5, lirska 6, inovativna 9.

BRAMS – Madjarske igre, razigrane adaptacije ciganskih melodija

VIVALDI – Četiri godišnja doba, narativni koncerti neverovatne lepote i sklada, izmedju čiste,i programske muzike

GRIG – Per Gint, popularna scenska muzika za Ibzenovu dramu.

DVORŽAK – Slovenske igre, nadahnute narodnim ritmovima i slovenskom dušom

DIKAS - Čarobnjakov učenik, sigurno se sećate Miki Mausa i čarobnih metli iz “Fantazije”.

ENESKU - Rumunske rapsodije, nadahnute živim narodnim melosom; svi znaju čuvenu “Ševu”

KOPLAND – Baleti: Apalačko proleće, Bili Kid i Rodeo, nadahnuti američkim krajolicima,  Divljim Zapadom i avanturistima

LIST – Madjarske rapsodije, nadahnute čardašima i ciganskom muzikom.

MOCART – Simfonije: 29, 31, 35, 38, 39, 40, 41 – snaga, elegancija, virtuoznost, lepota, emocije, humor, lakoća…

MUSORGSKI – Noć na Golom brdu, simfonijska poema o crnoj misi veštica, puna pokreta i dramatičnosti.

PROKOFJEV – Romeo i Julija, akcioni balet, velikog psihološkog i dramskog naboja

RAVEL – Bolero, fascinantna stilska vežba, neverovatnog i hipnotičkog ritma

ROSINI – Uvertire: Svraka kradljivica, Vilijem Tel, Otelo, Semiramida, Pepeljuga; izuzetno lepe melodije majstora sa jadranske obale

SMETANA – Moja domovina, simfonijska poema o Češkoj, remek-delo u kome se nalazi svima znana “Vltava”

HAČATURIJAN – Baleti: Gajane i Spartak, prvi se dešava u kolhoznoj zajednici i sadrži čuvenu “Igru sabljama”, dok drugi pripoveda dramu rimskog roba i gladijatora

ČAJKOVSKI – Krcko Oraščić, duhovit balet i izuzetno lepa muzika.

ŠOSTAKOVIČ – Svita za džez orkestar, lepe melodije.

ŠTRAUS (Otac i Sin) Valceri, izmedju siline, dinamike, lepršavosti i lakoće; ova muzika sama pomera noge.

Probajte da se osvežite klasičnom muzikom tokom trčanja i videćete da se osećaj napora proporcionalno smanjuje kako raste emotivni naboj, osećaj sklada i opšte miline.

Koje su vaše omiljene klasične kompozicije za trčanje?

Pin It
Trcanje.rs

Sajt je osnovan maja 2009. godine kao odgovor na siromašnu ponudu informacija i neorganizovanost glavnih aktera iz oblasti trčanja u Sribji. Krajem 2009. godine sajt je proglašen za najbolji sajt iz oblasti sporta na Webfestu 2009. Početkom 2010. godine iz energije koja se razvila oko sajta proistaklo je udruženje građana Aktivan život. Aprila 2010. godine pomogli smo organizaciju Beogradskog maratona i na taj način postali i zvaničan partner. Kao Udruženje građana sproveli smo brojne akcije sa našim partnerima GIZ-om i Kancelarijom za mlade Beograd. 2013. PC Press nas je uvrstio u 50 najboljih sajtova u Srbiji. Mesečno nas poseti preko…

Adresa sajta www.trcanje.rs Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
2014-03-11
sreda, 26 februar 2014 08:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori