Back BesplatanSport.com

Pretreniranost 2 - kako trening čini sportiste slabijima

(1 Glas)
 Pretreniranost 2 - kako trening čini sportiste slabijima


U prethodnom članku sam govorio o osnovama pretreniranosti dok će u ovom biti više reči o uzrocima pretreniranosti. Svaki trenažni plan je dobar ukoliko je kreiran za sportistu individualno i ukoliko se on sprovodi sa izmenama ukoliko su one potrebne i ukoliko ih trenutna sitacija nalaže. Kada je reč o trenažnom procesu i pretreniranosti ne važi ono pravilo "Držite se plana do kraja čak i kada ide po zlu", u slučaju pretreniranosti promena plana je ključna za brz oporavak.

Ja se slažem sa tim da je nedovoljan i neadekvatan oporavak taj koji izaziva povredu, bolest, opadanje sportskih performansi i manjak motivacija ka sportu i ostalim stvarima. Ja ne kažem da pretreniranost ne postoji, ona svakako postoji posebno kod sportova tipa izdržljivosti poput plivanja, biciklizma, trčanja i sl. već kažem da je loš/nedovoljan oporavak njen uzrok, a ne jačina tj. obim treninga. Međutim jedno ponekad ne isključuje drugo. Svaki sportista koji je aktivno uključen u trenažni proces mora imati preko-potrebnih 8h sna u toku jednog dana. S obzirom da kod većine sportista trening nije jedina obaveza tokom dana ova konstatacija o 8h sna mora da se uzme vrlo ozbiljno. Kao primer uzećemo plivače od 11 do 15 godina koji imaju od 2 do 3 treninga u toku dana tj. minimalno 4h intenzivne fizičke aktivnosti u toku 24h. Pored trenažnih obaveza tu je škola, kod studenata fakultet ili druge obaveze koje veoma utiču na nedovoljan oporavak. Pretreniranost ne pogađa samo sportski performans već i druge sfere živora sportiste pre svega zbog smanjene koncentracije i lošeg psihičkog stanja. Veliki broj iskusnih sportista se našao bar jednom u blažem ili težem obliku pretreniranosti i zna koliko to može biti problematično i opasno, ponekad i rezultirati trajnim udaljavanjem od trenažnog procesa i sporta.

Da rezimiramo, pretreniranost će najverovatnije nastupiti usled nedovoljnog oporavka od treninga usklađenog sa neadekvatnim životom sportiste koji je prouzrokovan bilo prevelikim obavezama i loše usklađenim rasporedom, bilo nekim drugim razlogom. Savremeni trenažni proces uključuje mnogo visoko-intenzivnih treninga koji veoma podižu srčani puls sportiste i to je normalno. Takav trening neophodan je za napredak i postizanje sportskog maksimuma, međutim takav trening zahteva adekvatan oporavak zbog velikog psihološkog pritiska, intenzivnog i obimnog fiziološkog rada i velikog mišićnog oštećenja tokom treninga. Sve to uzrokuje nastanak slobodnih radikala i drugih "otrova" u organizmu koji se eliminišu obmorom i naravno perfektnom ishranom. Pored neophodnog kalorijskog unosa, velika pažnja se treba posvetiti unosu hrane bogate antioksidantima koji će pomoći organizmu da se popravi. Npr. unos ko-enzima Q10 zantno pomaže izbacivanju toksina i oporavku organizma, dakle savremeni sport je nezamisliv bez vrhunski isplanirane ishrane koja je samo jedan od činilaca u sistemu oporavka od svakog pojedinačnog treninga.
Da tačno je da nas trening jača ali postoji i stanje kada nas slabi, a ono se zove pretreniranost. Oprezno sa pravljenjem trenažnog plana ali još opreznije sa adekvatnom OPORAVKOM!

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
2014-03-03
petak, 28 februar 2014 08:19

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori