Back BesplatanSport.com

Pretreniranost 1 - Osnove pretreniranosti

(0 glasova)
 Pretreniranost 1 - Osnove pretreniranosti


Da li verujete u pretreniranost? Da li ste ikada lično osetili kako je vaše telo preumorno da bi treniralo, motivacija za fizičkom aktivnosti jako niska a aktivnosti koje nisu vezane za sport takođe trpe zbog stanja u kom se nalazi vaš organizma.
Tačno je da će nedovoljno opterećenje kroz duži vremenski period izaziva stagnaciju u rezultatima a da li je tačno da rekomerno opterećenje sigurno vodi u pretreniranost? Da li je pretreniranost izazvana prevelikim obimom i opterećenjem ili nedovoljnim oporavkom?

Da bi smo to ustanovili potrebno je razlikovati 4 termina:
- Zamor - on je posledica pojedinačnog treninga koja se javlja na njegovom kraju i umanjuje se kako se povećava vreme oporavka.
- Funkcionalno prekoračenje - može da se smatra funkcionalnom pretreniranošću i ukoliko je planirano može da se smatra normalnim trenažnim stanjem. Sportisti u prekoračenje uglavnom ulaze pri kraju udarnih mezociklusa i nakon zahtevnih trening kampova. Funkcionalna prekoračenja su planirana i nakon njih po pravilu sledi adekvatan oporavak.
- Nefunkcionalno prekoračenje - je prvi stepen pretreniranosti. Do njega dolazi kada je sportista doveden u fazu "nataloženog zamora" ali nakon njega ne sledi period adekvatnog oporavka jer trener i sportista nisu svesni tog stanja i tada nastupa pretreniranost.
- Pretreniranost - tokom pretreniranosti negativno dejstvo treninga kulminira i dovodi do stanja koje traje dug vremenski period i ima mnoštvo negativnih karakteristika. Razlozi zbog kojih dolazi do pretreniranosti mogu biti: greške u vođenju ili planiranju trenažnog procesa, loš način života sportiste, psihička tenzija, nepovoljno socijalno okruženje ili pogoršano zdravstveno stanje.

Pretreniranost treba na vreme dijagnostifikovati, što pre se ona uoči, njene posledice će biti manje a vreme potrebno za oporavak kraće. Kako bi se ona na vreme ustanovila, potrebno je konstantno posmatranje i kontrolisanje sportista od strane trenera i druih sportskih stručnjaka.

Simptomi koji ukazuju na pretreniranost:
1. Trenažni simptomi: brz zamor; umanjena snaga, brzina, izdržljivost, koordinacija; umanjeni aerobni kaaciteti, veliko vreme potrebno za oporavak tokom trenažnih serija i nakon svakog treninga...
2. Fiziološki simptomi: mišićna ukrućenost, gubitak apetita, gubitak telesne težine, gubitak masti, neregularna menstruacija kod devojaka, povećan jutarnji puls, povećano vreme oporavka od povreda kao i sklonost ka povredama, česte infekcije, otežan san i sl.
3. Psihološki simptomi: iritantnost, ljutnja, depresija, pad koncentracije, osetljivost, emocionalni stres, gubitak entuzijazma i sl.
Individualno je da li će sportista ispoljiti samo jedan ili deset simptoma, zbog toga je neophoda oprez kako od strane trenera, tako i od strane roditelja i okoline.

U sledećem članku biće reči o konkretnim sitacijama prepoznavanja, otklanjanja i uticaja pretreniranosti na sportske performanse.

Hvala što pratite moj rad.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
-0001-11-30
petak, 28 februar 2014 08:01

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori