Back BesplatanSport.com

Kako doći do Olimpijskih igara i pobediti, nauka zna!

(1 Glas)
 Kako doći do Olimpijskih igara i pobediti, nauka zna!


Jedan stoti deo sekunde. To je mogla biti razlika između sportiste koji je svoju zemlju predstavljao na Igrama u Londonu 2012te godine i onoga koji je ostao kod kuće. Slična ali ne ista ta stotinka je bila razlika između onog koji je osvoijo medalju i onog koji nije. Međutim iza te jedne stotinke krije se mnogo toga. Iza jedne stotinke stoji legija naučnika, fiziologa, psihologa, inženjera, nutricionista čiji rad je tajan i čiji se rezultati ne vide do poslednjeg, presudnog momenta. Takođe tu su i geni specifični za olimpijske pobednike, 1000 naučnih saznanja, šampionski doručak itd.

Nakon više od godinu dana sumiranja dostignuća otkriva se šta stoji iza uspešnih trenažnih procesa, psiholoških i fizičkih tretmana, čudnih taktika i mnogih drugih segmenata koji su sastavni deo vrhunskog sporta.
Da se osvrnemo na neke od uspešnih metoda primenjenih na olimpijske sportiste koji su bili osvajači medalja u Londonu 2012.

1. San/java. Nemački naučnici su nakon otkrića o uticaju pozitivnog ili negativnog sna na sportsku efikasnost dana posle sna, pronašli način kako da utiču na sadržaj sna kod sportista. Naime, profesionalni sportisti su dovođeni u fazu u kojoj traje san ali sportista ima svest o tome da sanja i može da utiče na sadržaj sna. Lep san znači i bolji rezultat.

2. Poslednjih nekoliko godina od kako naučna istraživanja u sferi sporta i psihologije ruskog naučnika Dr. Korotkova postaju sve smislenija i smislenija, "zona" u kojoj se sportista nalazi neposredno pred takmičenje dobija novi oblik i zove se "posebno parapsihološko stanje" u kom sportista ne dobija novu energiju već koristi i rezervnu energiju koju mu CNS nije dozvoljavao da koristi. Ova saznanja najviše su korišćena od strane ruskog i britanskog tima i jedan od narednih tekstova posvetiću baš istraživanju Dr. Korotkova i metodama u kojima se sportista dovodi u posebno parapsihološko stanje pred trku.

3. Šampionski doručak je na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896 u Atini izgledao ovako: jaja, sir, masline i crveno vino. To je ono što su jeli i pili najcenjeniji sportisti tog vremena. Na prošlogodišnjoj Olimpijadi crveno vino zamenio je sok od cvekle. Najveća istraživanja o soku od cvekle i njegovom uticaju na sportski rezultat sprovedena su na mom University of Exeter tokom poslednjih 8 godina u cilju pripreme britanskih sportista za 2012. Naravno da detalji nisu bili otkrivani lako i poslužili su u svrhu povećanja fiziološke moći kod sportista.

4. Da pobednički gen postoji svima je odavno jasno. Genetika ima ogroman uticaju u vrhunskom sportu, kad to kažem mislim na olimpijske sportiste. Istraživanju genetike u sportu najviše se posvetila NR Kina koja je sistematski pripremala sportiste za OI u Londonu. Biopsija više nije nehumana dok su kineski stručnjaci razvili mnoge teorije o predviđanju razvoja deteta i njegovog talenta za oderđenu sportsku disciplinu. Kinesku školu mnogi nazivaju nehumanom, međutim istočna shvatanja se znatno razlikuju od zapadnih dok je NR Kina zablistala veliki broj puta na podijumu a OI će ostati zapamćene po Je Šiven, kineskoj plivačici koja je izazvala mnoge debate ali ostala zapamćena kao devojka brža čak i od muškaraca.

5. Da vam neko kaže da je će zatvaranje sportiste u komoru u kojoj je temperatura - 160°C nakon treninga biti pozitivno na njegov rezultat vi biste mislili da je u pitanju šala. Nije, poznato je da ledena terapija ima ogroman uticaj na oporavak sportista. Međutim, pripreme za OI u Londonu donele su nova saznanja i u oblasti krioterapije i njene ekstremne primene u sportu. Njen cilj je usporavanje metabolizma u tkivu, dakle obrnuto od onoga što radni naizmenična toplo-hladna kupka kod protoka krvi i limfe. Time se ubrzava opotavak a oštećenja izazvana treningom se usporavaju dok se u isto vreme i radi na njihovoj eliminaciji.
London 2012 je prošao, nakon Igara nauka je ostala bogatija za mnogo saznanja a sportski trenažni proces unapređen i doveden do nivoa neprepoznavanja u poređenju sa onim što je bio pre 5-10 godina unazad. Sport iščekuje Rio 2016, a pripreme su započete još odavno i ciklus se nastavlja. Da li će nova saznanja izbaciti u prvi plan neke nove nacije i sportiste ostaje nam da vidimo i damo naš doprinos u razvoju sporta u Srbiji kao sportisti, treneri, stručnjaci ili istraživači.

Hvala što pratite moj rad.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
2014-02-14
sreda, 12 februar 2014 13:51

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori