Back BesplatanSport.com

Zagrevanje pred plivačku sprintersku trku. Šta i koliko?!

(1 Glas)
 Zagrevanje pred plivačku sprintersku trku. Šta i koliko?!


Utemeljeno je da su vežbe koje prethode trci vrlo važan i neizostavni deo svakog takmičenja.
Istraživanje koje sam odradio na University of Exeter u Velikoj Britaniji tokom svojih postdiplomskih studija sugeriše koliki obim i intenzitet zagrevanje tj. plivačkog raspliva treba da budu neposredno pre trke od 100m prve tehnike.
U ovo istraživanje koje je odrađeno tokom 2011. uključio sam 12 ispitanika (8 muških i 4 ženska), svi belci (11 Engleza, 1 Grk), starosti između 19 i 26 godina. Svih 12 ispitanika bili su utrenirani plivači univerzitetskih timova od kojih neki i nekadašnji juniorski plivački reprezentativci Velike Britanije.
Plivači su plivali tri potpuno različita tipa zagrevanja tj. plivačkog raspliva nakon kod je usledilo merenje koje simulira trku na 100m maksimalnim intenzitetom, prvom tehnikom. Testiranja su rađena sa razmakom od 7 dana između svakog merenja, pre prvog merenja plivači su plivali plivački raspliv velikog obima (>3000m), pre drugog testiranja raspliv malog obima i niskog intenziteta, dok su pre trećeg merenja plivali raspliv malog obima a visokog intenziteta. ANOVA ponavljanja su pakazala da ne postoji značajna razlika u konačnom vremenu merenja nakon raspliva veliko obima i malog obima a niskog intenziteta (p=1). Sa druge strane postoji značajna razlika u rezultatu nakon raspliva velikog obima i malog obima a visokog intenziteta (p=.02) kao i značajna razlika u postignutom rezultatu nakon plivanja kratkog raspliva i raspliva visokog intenziteta (p=.03).

Ova studija je pokazala da obim ne igra veliku ulogu u zna;aju raspliva pred trku od 100m. Sa druge strane, intenzitet uvodne vežbe na rezultat ima veliki uticaj. Rezultati su pokazali da plivački raspliv koji sadrži elemente sa visokim intenzitetom a kom ne sledi adekvatan oporavak, može da spusti značajno postignute rezultate.
Na ovu temu je potrebno odraditi još dosta istraživanja u različitim uslovima i sa različitim faktorima.
Ukoliko vas zanimaju detaljni rezultati, prolazna vremena i uticaj laktata u ovom istraživanju, pišite mi i rado ću vam poslati celo istraživanje.

Hvala što pratite moj rad.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
2014-02-14
sreda, 12 februar 2014 13:26

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori