Back BesplatanSport.com

Oporavak plivača između trka tokom takmičenja

(1 Glas)
Oporavak plivača između trka tokom takmičenja


Šta je potrebno da plivač odradi ukoliko ima pauzu od 10 minuta, 30minuta ili 2h između dve važne trke tokom jednog dela takmičenja?! 100% odmor, lagana vežba, aktivni odmor, spavanje, masaža???

Profesionalni sport je dostigao gladijatorski nivo, međutim i na tom nivou on i dalje konstantno napreduje i ruši postavljene granice. Uspeh za pojedine plivačke zvezde nije samo osvojiti zlatnu medalju, već osvojiti nekoliko medalja u jednom danu. Svi smo svedoci uspeha pojedinih plivača i njihove sposobnosti da otplivaju nekoliko izvrsnih trka u toku jednog dela takmičenja, pomenuću samo Majkla Felpsa, Misi Frenklin i Katinku Hosu koji u svakoj narednoj trci deluju kao da im je prva, iako su samo 10-ak minuta ranije obarali lične rekorde.
Tajna je u oporavku od prethodne i adekvatnoj pripremi za sledeću trku.


Predstaviću vam jedno novo i veoma jako istraživanje koje je odrađeno na 17 profesionalnih plivača (16-26 godina). Zadatak je bio isplivati 200m slobodno maksimalnim intenzitetom nakon čega sledi pauza od 10 minuta. Nakon te pauze, plivači su imali drugi nastup na 200m slobodno maksimalnim intenzitetom. Testiranja su obavljena tri puta:

1. prvi put je između dva plivanja bio pasivni odmor od 10min,
2. drugi put je bio aktivni odmor od 10 min. (isplivavanje),
3. treći put je bila primenjena sportska masaža u trajanju od 10 minuta.
 Rezultati su pokazali da je razlika u koncentraciji laktata bila prilično značajna između svih uslova.

•Koncentracija laktata u krvi nakon pasivnog odmora: 10.94mmol/l
•Koncentracija laktata nakon odmora sa masažom: 7.10mmol/l
•Koncentracija laktata nakon aktivnog odmora tj. laganog treninga: 5.72mmo/l.
Ove rezultate podržava fiziologija čoveka koja kaže da se laktati mogu pametno iskoristiti kao gorivo tokom treninga ukoliko su za to ispunjeni osnovni preduslovi a to je, između ostalih, aerobni rad.

Naravno, koncentracija laktata se oslikala i na rezultat u plivanju drugih 200m, tako da je najbolje vreme postignuto nakon aktivnog odmora kada je zabeležena i najmanja koncentracija laktata u krvnom serumu.

Zaključak iz ove studije je da je kratak odmor između trka najbolje iskoristiti za lagan ispliv. Ukoliko je taj odmor duži može se razmišljati i o ubacivanje eventualne masaže, dok ukoliko je odmor još duži poželjno bi bilo ubaciti i hladnu kupku kojoj je prethodilo isplivavanje ali sa njom treba oprezno jer je nakon nje potrebno opet dobro zagrejati mišiće pre sledeće trke.


Ustanovljeno je da je aktivan odmor mnogo bolji od pasivnog a kakva će tačno organizacija između dve trke biti zavisi od količine vremena i od raspoloživih uslova. Za isplivavanje neophodan je drugi bazen u kom se ne odigrava takmičenje, ukoliko on ne postoji treba se posvetiti drugim vežbama koje takođe predstavljaju aktivni odmor i efikasno eliminišu tj. troše laktate.
Naravno, u zavisnosti od dužine pauze, ishrana je takođe veoma važan faktor tokom takmičenja. O tome šta treba a šta ne treba jesti pre, između i posle trka sam pisao u tekstu: Šta piti/jesti pre i tokom plivačkog takmičenja?!

Hvala što pratite moj rad, pitanja i sugestije su dobrodošli.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
2014-02-14
utorak, 11 februar 2014 07:51

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori