Back BesplatanSport.com

Igre na smanjenom prostoru za efikasan razvoj reaktivne agilnosti

(0 glasova)
Igre na smanjenom prostoru za efikasan razvoj reaktivne agilnosti


Povećani zahtevi u praktično svim sportskim disciplinama danas, a naročito u kolektivnim sportovima, zahtevaju sve efikasnije trenažne metode za razvoj sposobnosti od značaja za datu disciplinu. Tako, u svim kolektivnim sportovima u poslednjoj deceniji sve više pažnje se posvećuje primeni kompleksnih trenažnih sadržaja koji istovremeno razvijuaju i tehničko-taktičke i funkcionalno-motoričke sposobnosti.
Ipak, s obzirom na relativno novu metodu treninga, ne zna se dovoljno o njenoj primeni na razvoj specifičnih motoričkih sposobnosti, poput reaktivne agilnosti, tj. agilnosti koja u sebi sadrži i reakciju na spoljašnji stimulus pa time predstavlja sposobnost značajno veće logičke validnosti u ovim sportovima. Grupa istraživača sa Univerziteta Balarat (Australija) je na uzorku profesionalnih sportista australijskog fudbala želela da uporedi efekte primene treninga agilnosti i igri na smanjenom prostoru na reaktivnu agilnost! Fudbaleri su podeljeni u dve grupe i u periodu od 7 nedelja dva puta nedeljno bili podvrgnuti 15-minutnom trenažnom nadražaju agilnosti ili igara na smanjenom prostoru.
Rezultati istraživanja su pokazali da je grupa podvrgnuta igrama na smanjenom prostoru značajno popravila ukupno vreme na testu reaktivne agilnosti kao i da je ostvareni napredak pre svega posledica boljeg vremena reakcije na spoljašnji stimulus! Grupa podvrgnuta treningu agilnosti nije poboljšala rezultat u testu reaktivne agilnosti. “Igre na smanjenom prostoru poboljšavaju vreme reakcije na spoljašnji stimulus i time poboljšavaju reaktivnu agilnost fudbalera”- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno online 9. septembra 2013. godine u časopisu Journal of Sport Sciences.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-10-14
ponedeljak, 14 oktobar 2013 13:48

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori