Back BesplatanSport.com

Pozitivan efekat povratnih informacija na produkciju snage sportista

(0 glasova)
Pozitivan efekat povratnih informacija na produkciju snage sportista

Na svim nivoima treniranja, treneri tragaju za načinima kako da pomognu svojim sportistima da unaprede svoje veštine i sposobnosti kako na takmičenju tako i na treningu. Veći broj trenažnih procedura je danas prepoznat kao važan u cilju maksimizacije trenažnih stimulusa za razvoj snažnih sposobnosti, kao što je na primer procedura dinamičkog zagrevanja ili primena velikih opterećenja malog obima neposredno pre treninga za razvoj dinamičke snage (takozvani efekat postaktivacijske potencijacije).
Jedan od najprimenljivijih metoda trenera u toku takmičenja jeste i primena verbalnih povratnih informacija što značajno povećava šansu za pobedom. Nedavno objavljeno istraživanje je utvrđivalo i potencijalni pozitivni efekta verbalnih povratnih informacija na ispoljavanje eksplozivne snage! Grupa istraživača sa Univerziteta Konektikat (SAD) je na uzorku 14 visoko treniranih sportista koledža utvrđivala efekat povratnih informacija vezanih za visinu skoka i ostvarenu snagu na vrednost sledećih skokova.

Rezultati istraživanja su pokazali da sportisti primenom povratnih informacija u sledećim skokovima , pa i serijama skokova ostvaruju značajno veću visinu skoka i ostvarenu vršnu snagu (4,567 6 381 W prema  4,319 6 371 W, p = 0.018). S obzirom na sve dostupnije nove tehnologije koje precizno mere kinematičke i dinamičke parametre u traningu snage i omogućavaju trenutnu povratnu informaciju od strane trenera, izgleda da možemo povećati akutni a time i hronični efekat treninga jednostavnom procedurom- nakon svakog skoka informisati sportistu o ostvarenom rezultatu!
Istraživanje je objavljeno u avgustovskoj svesci  časopisa Journal of Strength& Conditioning Research za 2013 godinu.  Link

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-10-02
utorak, 01 oktobar 2013 08:37

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori