Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Trening
  • Promene u krutosti mišića nakon statičkog istezanja ne traju duže od 10 minuta

Promene u krutosti mišića nakon statičkog istezanja ne traju duže od 10 minuta

(0 glasova)
Promene u krutosti mišića nakon statičkog istezanja ne traju duže od 10 minuta


Vežbe istezanja predstavljaju standardnu proceduru zagrevanja u svim sportskim disciplinama, sa puno puta dokazanim efektom povećanja obima pokreta u tretiranim zglobovima. Decenijama je u ovu svrhu korišćeno statičko istezanje, koje kao efekat istezanja između ostalog ima i smanjenu krutost mišića. Ipak, ova akutna adaptacija mišića i tetiva izgleda da je barem delimično odgovorna za smanjenje sportskih performansi nakon vežbi istezanja. Iako široko istraživana problematika, još uvek  ne postoje konačne informacije o uticaju vežbi istezanja na krutost mišićno-tetivnog kompleksa. Nedavno objavljeno istraživanje je jedno od metodološki kvalitetnijih u ovom prostoru! Grupa istraživača sa Univerziteta Tojota (Japan) utvrđivala je na uzorku 11 zdravih muških osoba efekte statičkog istezanja u trajanju od 5 minuta (5*1min) na krutost mišićno-tetivnog kompleksa mišića lista (gastrocnemijus i soleus).
Rezultati istraživanja su pokazali da se promene u krutosti mišićno-tetivnog kompleksa vraćaju na početne vrednosti već 10 minuta nakon istezanja! “Efekti istezanja na krutost mišića nestaju veoma brzo, što ukazuje da ili negativni efekti statičkog istezanja na sportske performanse praktično ne postoje ili da nisu povezane sa krutošću mišićno-tetivnog spoja”- zaključuju autori.
 Istraživanje je objavljeno u junskoj svesci  časopisa International Journal of Sports Medicine za 2013 godinu. Link

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-06-10
ponedeljak, 10 jun 2013 07:52

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori