Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Trening
  • Košarkaške patike smanjuju silu udarca i opterećenje na meka tkiva prilikom doskoka

Košarkaške patike smanjuju silu udarca i opterećenje na meka tkiva prilikom doskoka

(2 glasova)
Košarkaške patike smanjuju silu udarca i opterećenje na meka tkiva prilikom doskoka

Košarka predstavlja jedan od najpopularnijih sportova na svetskom nivou, sa preko 400 miliona registrovanih učesnika. Industrija opreme za ovaj sport je veoma aktivna, sa košarkaškim patikama kao verovatno najeksponiranijim proizvodom. Njihov specifičan izgled i ne mala cena često kod učesnika u ovom sportu ili kod njihovih roditelja provociraju jedno logično pitanje “Zašto su košarkaške patike baš takve i mogu li ja/moje dete da trenira u nekim drugim?”.
Nedavno obajvljeno istraživanje nudi barem delimičan odgovor na ovo pitanje! Grupa istraživača sa Univerziteta Šangaj i Tenesi (Kina I SAD) je na uzorku 12 profesionalnih košarkaša muškog pola utvrđivala razlike u efektima nošenja košarkaških i nekošarkaških patika na nivo sile i opterećanje na meka tkiva koja se ostvare kao posledica doskoka u košarkaškom treningu. Analizirana je kompletna kinematika pokreta kao i sila koja se ostvari prilikom udarca o podlogu prilikom saskoka sa 30cm, 40cm i 60 cm visine. 
Rezultati istraživanja su pokazali da košarkaške patike u odnosu na ostale smanjuju maksimalnu silu ali i opterećenje na meka tkiva donjih ekstremiteta prilikom izvođenja iznenadnih saskoka. “Košarkaške patike značajno smanjuju udarac prilikom saskoka i time veoma verovatno utiču na smanjenje incidence povreda kod profesionalnih košarkaša ali I boljem ukupnom zdravstvenom status rekreativaca”- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u junskoj svesci  časopisa International Journal of Sports Medicine  za 2013 godinu. Link

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-06-10
ponedeljak, 10 jun 2013 07:52

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori