Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Trening
  • Strategije oporavka nakon nastupa utiču na subjektivni osećaj ali ne fizičke markere zamora

Strategije oporavka nakon nastupa utiču na subjektivni osećaj ali ne fizičke markere zamora

(0 glasova)
Strategije oporavka nakon nastupa utiču na subjektivni osećaj ali ne fizičke markere zamora

Sportisti nacionalnog i internacionalnog nivoa su podvrgnuti ekstremnim opterećenjima u dužem vremenskom period tokom takmičarske sezone. S obzirom na zgusnuti raspored takmičenja i potrebe da se kvalitetno i naporno trenira, brzina oporavka nakon takmičenja ili iscrpljujućih treninga predstavlja jedan od glavnih tema trenažnog procesa danas.

Nedovoljno brz oporavak značajno povećava šansu za samnjenim sportskim postignućem i nastankom povreda. Stoga primena različitih modela oporavka nakon takmičenja ili treninga predstavlja ustaljenu trenažnu praksu, uprkos ne baš najjasnijim efektima. Nedavno objavljeno istraživanje delimično osvetljava tu crnu kutiju sportskog treninga! Na uzorku elitne ekipe Australijskog fudbala sačinjene od 44 igrača, grupa istraživača sa Univerziteta Južna Australija (Australija) je utvrđivala efekte različitih modaliteta oporavka na subjektivni osećaj zamora, fizičke markere zamora i nivo fizičkih kvaliteta u periodu oporavka. Fudbaleri su u toku 23 nedelje takmičarskog dela sezone primenjivali neki od sledećih metoda oporavka: istezanje, istezanje u bazenu, aktivni oporavak na bicikl-ergometru, aktivni oporavak u bazenu, toplo-hladne bazene, kontrastna tuširanja i primenu kompresione odeće.

Rezultati istraživanja su pokazali da su osobe koje su primenjivale istezanje nakon utakmice, zatim potapanje u toplo-hladnu vodu i koji su koristili kompresionu odeću prijavili značajno poboljšan subjektivni osećaj zamora u nedelji nakon takmičenja! Takođe, utvrđeno je da nijedan modalitet oporavka ne utiče na fizičke markere zamora! “Izgleda da primena različitih strategija oporavka nakon opterećenja ima pre svega psihološke efekte, dok se ne može očekivati ubrzan oporavak fizičkih pokazatelja treniranosti”-zaključuju autori.

Istraživanje je objavljeno u februarskoj svesci  časopisa Journal of Science and Medicine in Sport za 2013 godinu. Link

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-03-24
nedelja, 24 mart 2013 19:11

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori