Back BesplatanSport.com

Jačanje mišića pregibača nožnog palca poboljšava sportske performanse

(0 glasova)
Jačanje mišića pregibača nožnog palca poboljšava sportske performanse

 

Ljudi, za razliku od drugih primata imaju značajno promenjenu strukturu tarzalnih, metatarzalnih i falangealnih kostiju stopala. Ova modifikacija je verovatno nastala kao posledica prilagođavanja na uslove dvonožnog hoda, postoje podaci koji ukazuju da  su skraćene kosti falangi i promene metatarzalnih kostiju povoljne modifikacije koje smanjuju metaboličke zahteve stvaranja sile prilikom trčanja.

Metatarzalni falangealni zglob i mišić fleksor palca imaju naročito važnu ulogu  s obzirom da predstavljaju direktnu vezu između velikih mišića koji stvaraju silu neophodnu za kretanje i podloge. S obzirom na njegovu ulogu, postoji li mogućnost da trening ovog malog mišića može da ima značajne posledice po mehaničku efikasnost hodanja, trčanja ili skokova? Nedavno objavljeno istraživanje nudi deo odgovora na ovo intrigantno pitanje! Grupa istraživača sa Univerziteta Sporta (Nemačka) je na uzorku 15 muškaraca zrele dobi utvrđivala uticaj treninga snage mišića pregibača palca u trajanju od 7 nedelja na vrednosti momenta sile pri plantarnoj fleksiji skočnog zgloba ali i na efikasnost kretanja prilikom hodanja, trčanja i izvođenja skokova. Trening se ukupno sastojao od 560 kontrakcija sa 90% od 1 RM.

Rezultati istraživanja su pokazali da se moment sile prilikom izvođenja plantarne fleksije značajno povećao nakon treninga, kao i da se popravio rezultat u izvođenju skoka u dalj! “Trening za razvoj snage malih mišićnih grupa stopala ima potencijalno veliki značaj u poboljšanju sportskih performansi, naročito ispoljavanja dinamičke snage donjih ekstremiteta”- zaključuju autori.

Istraživanje je objavljeno u martovskoj svesci  časopisa Journal of Sport Sciences za 2013 godinu. Link

 

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-03-24
nedelja, 24 mart 2013 19:11

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori