Back BesplatanSport.com

Vežbanje i dobijanje na težini - vezano za starenje

(1 Glas)
Vežbanje i dobijanje na težini - vezano za starenje


Otprilike jedna trećina odrasle populacije u Sjedinjenim Državama je sa prekomernom težinom. Smernice za 2000. godinu pozivaju na smanjenje tendencije u pojavi prekomerne težine za 20 odsto; tako da je kontrola težine postala bitan zdravstveni cilj javnosti. Najuobičajnije iskazivan metod gubitka težine je dijeta. Međutim, dugoročni stepen uspešnosti ove metode je prilično slab. Zaista, samo 10 do 30 odsto onih koji izgube na težini smanjenjem kalorija, održavaju svoj potpuni gubitak težine tokom vremena.

Vežbanje može da bude povezano sa boljom dugoročnom kontrolom težine, nego sama dijeta ali uticaj redovne fizičke aktivnosti na regulaciju težine je složen. Iako su brojne eksperimentalne studije dokumentovale pozitivne efekte vežbanja na težinu tela i priče o težini, mnogo je manje poznato kako redovno vežbanje utiče na postignutu težinu i na rizik od dobijanja težine u uobičajnoj populaciji. Ono što je nagovestilo nekoliko „longitudinalnih“ istraživanja (proces prikupljanja uzoraka u praćenju šire populacije tokom zadatog vremenskog perioda) je to da bi redovna fizička aktivnost mogla da bude korisna u smanjenom dobijanju na težini, koje je povezano sa godinama ili smanjenju rizika od znatnog dobijanja na težini, radije nego da se u stvari promoviše gubitak težine. I pored toga, osnovno sprečavanje znatnog dobijanja na težini starenjem, moglo bi da bude delotvorna javna zdravstvena strategija u smanjenju tendencije gojaznosti i gojaznosti povezanoj sa bolešljivošću i smrtnošću u Sjedinjenim Državama.

Studija koja je tek objavljena u Međunarodnom žurnalu o gojaznosti, prenosi neka ohrabrujuća saznanja koja se odnose na korisnost fizičkih aktivnosti u kontroli težine. U velikom ispitivanju, od 5.000 sredovečnih muškaraca i žena, Loreta Di Pjetro, doktor filozofije, master javnog zdravstva (eng. Master of Public Health - MPH) je sa kolegema uporedila dvogodišnji napredak u kardiorespiratornom fitnesu (određen po rezultatima na maksimalnom testu vežbanja na pokretnoj traci) sa promenama u telesnoj težini tokom sedam i po godina. Svaki jednominutni napredak u vremenu na pokretnoj traci (treadmill), značajno je smanjivao dobijanje na težini za otprilike 0.6 kilograma, tokom perioda praćenja u poređenju sa učesnicima koji nisu pokazali napredak.

Mnogo značajnija napredovanja od tri i pet minuta, bila su povezana sa stvarnim gubitkom težine kod oboje i muškaraca i žena. Dalje, svaki jednominutni napredak u vremenu na pokretnoj traci, smanjio je šansu za dobijanje 5 kilograma na težini, za 14%  kod muškaraca i 9% kod žena, a šansa za dobijanje 10 kilograma na težini, smanjena je za 21% kod oboje i muškaraca i žena.

Ti rezultati nisu određeni prema šansi ili drugim faktorima povezanim sa vežbanjem i telesnom težinom, kao što je pušenje. Treba međutim napomenuti, da su poboljšanja u nivou kondicije bila potrebna da se smanji dobijanje na težini; jednostavno održavanje zadatog nivoa kondicije nije bilo dovoljno da suzbije postepeno povećanje u telesnoj težini, tokom srednjih godina.  Odista, ta i druga nedavna saznanja Paula T. Vilijamsa, doktora filozofije, data u Američkom žurnalu „kliničke ishrane“ (eng. clinical nutrition - korišćenje dijete ili dodataka u ishrani, kao načinu za poboljšanje zdravlja i sprečavanja bolesti), naznačuju da bi povećanje kapaciteta fizičke aktivnosti, sa povećanjem broja godina, moglo da bude potrebno da bi se efektivno održavala stalna telesna težina.

Stoga, trenutna saznanja zasnovana na populaciji, predlažu da povećana fizička aktivnost i kondicija,treba da imaju značajniju ulogu u smanjenju dobijanja na težini koje je povezano sa godinama i u sprečavanju značajnog dobijanja težine, nego u promovisanju gubitka težine. Iako izgleda da postoji slaba povezanost između poboljšanja kardiovaskularnog stanja i smanjenog dobijanja na težini, tokom decenija te male „uštede“ su se nagomilale i donele dobit koja je prilično bitna, posebno kada se uzme u obzir smanjeni rizik u vezi hroničnih oboljenja, koja su povezana sa gojaznošću.

U skorašnjim preporukama Američkog koledža sportske medicine (ACSM)/Centara za kontrolu i sprečavanje bolesti (eng. CDC), Nacionalnog zdravstvenog instituta i Izveštaja o fizičkoj aktivnosti i zdravlju, datog od strane „Surgeon General“ (u Sjedinjenim Državama - glavni medicinski upravnik u oblasti javnog zdravlja SAD-a), poziva se na tridesetominutnu ili dužu aktivnost umerene jačine po danu u svim, ili u većini, dana u nedelji, kako bi se ostvarile značajne zdravstvene koristi.

Ovaj cilj može da se postigne od strane većine ljudi po – na minimumu – redovnom programu brzog hodanja. Zbog toga, izazov u oblasti javnog zdravlja leži u promovisanju aktivnog životnog stila, pogotovo u mladosti, što može da bude održavano tokom zrelog doba, da bi se sprečila značajna dobijanja na težini i gojaznost, koja dolaze sa starenjem.

Napisano za Američki koledž sportske medicine od strane Lorete Di Pjetro, doktora filozofije, mastera javnog zdravstva (eng. Master of Public Health - MPH).

Pin It
Ivan Aritonović

RAD I PROFESIONALNO ANGAŽOVANJE09/2011 – Prevodilac/BesplatanSport.com – Internet portal o sportuVolonterski rad za internet portal o sportu - www.besplatansport.com (rad od kuće), naposlovima prevođenja stručnih tekstova sa engleskog na srpski jezik iz više različitihoblasti: Trening, sport, zdravlje i ishrana.07/2006 – Saradnik – Skupština grada Priština/Gračanica/Kosovo i MetohijaSaradnik u Službi za informisanje u lokalnim organima samouprave; praćenje dešavanjau Kosovskom okrugu (medijski sektor); saradnja sa lokalnim radio stanicama; ostaliposlovi i zadaci pri kancelariji koordinatora Skupštine grada Prištine i Službe zainformisanje.11/2004 – 10/2010: Prevodilac – Švedski kontigent KFOR–a/Ajvalija/Kosovo iMetohijaPrevodilac u Bravo četi (B COY) i Timu za vezu i monitoring (LMT) za englesko…

2012-09-04
ponedeljak, 03 septembar 2012 17:44

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori