Back BesplatanSport.com

Tirozin povećava izdržljivost na vrućini

(0 glasova)
Tirozin povećava izdržljivost na vrućini
Tirozin povećava izdržljivost na vrućini


Opšte je poznato da nisu retke situacije kada se sportska takmičenja sprovode u uslovima koji su daleko od idealnih. Između ostalog, često se izvode u uslovime značajno povećane temperature, što ima negativne efekte po sportsko postignuće. Zamor koji može nastati usled pregrevanja organizma samo je jedan od razloga smanjenog sportskog postignuća u ovim uslovima. Ostale faktore treba tražiti u regulaciji centralnog nervnog sistema, koji izgleda poseduje određene «zaštitne» mehanizme koji onemogućavaju da se dostignu kritične vrednosti pojedinih fizioloških parametara. Ipak, sa aspekta postizanja što boljih sportskih rezultata,  postavlja se pitanje da li je moguće odložiti pojavu zamora unosom potencijalnih ergogenih sredstava.  Nedavno objavljeno istraživanje ukazuje da je izgleda unos tirozina obećavajuća metoda u ovom smislu.

Na uzorku 8 rekreativnih biciklista sproveden je eksperiment koji je podrazumevao dva submaksimalna napora do otkaza u uslovima povišene spoljne temperature (preko 30 stepeni Celzijusa). Uz to, neposredno pre svakog opterećenja, ispitanici su unosili 500ml obične vode ili istu količinu vode sa dodatkom 150mg/kg telesne mase tirozina. Rezultati su pokazali da su osobe nakon unosa tirozina ostvarile značajno duže vreme radu submaksimalnog opterećenja (80min nasuprot 69min).  Tirozin predstavlja prekursor dopamina, neurotransmitera u mozgu koji igra značajnu ulogu u subjektivnom osećaju zamora prilikom vežbanja, pa je izgleda to i osnovni razlog  povećanja izdržljivosti - zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u decembarskoj svesci časopisa European Journal of Applied Physiology za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori