Back BesplatanSport.com

Dinamičko istezanje za bolju agilnost!

(0 glasova)
Dinamičko istezanje za bolju agilnost!
Dinamičko istezanje za bolju agilnost!


Tradicionalno, zagrevanje pre treninga ili nastupa u sebi sadrži i vežbe čiji je cilj pre svega povećanje amplitude pokreta, tj. primenu istezanja. I dok je do pre 10-ak godina praktično jedino primenjivan statički vid istezanja, narastajući broj dokaza ukazuje da takav način istezanja neposredno pre nastupa može da ima negativne efekte na ispoljavanje različitih fizičkih kvaliteta. Posledično, u poslednjoj deceniji je urađen veliki broj istraživanja u cilju utvrđivanja optimalnog načina istezanja neposredno pre treninga ili nastupa, koja su uglavnom utvrdila da primena dinamičkog istezanja akutno poboljšava rezultate u brzini, maksimalnoj i eksplozivnoj snazi. Ipak, uticaj ove vrste istezanja na neke kompleksnije motoričke sposobnosti je još uvek nedovoljno objašnjen.

Nedavno objavljeno istraživanje grupe istraživača iz Mičigena (SAD) je stoga veoma značajno! Oni su na uzorku od 60 aktivnih univerzitetskih sportista utvrđivali efekte primene klasičnog statičkog i novijeg dinamičkog istezanja na agilnost! Rezultati istraživanja su pokazali da je dinamičko istezanje akutno značajno poboljšalo rezultat u testu agilnosti u odnosu na statičko zagrevanje. Izgleda da dinamičko istezanje ima pozitivne akutne efekte na ispoljavanje agilnosti i da ga je stoga poželjno uvrstiti u standardnu proceduru zagrevanja pre nastupa ili treninga - zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u novembarskoj svesci časopisa Journal of Strength and Conditioning Research za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori