Back BesplatanSport.com

Promena načina zagrevanja u kolektivnim sportovima?

(0 glasova)
Promena načina zagrevanja u kolektivnim sportovima?
Promena načina zagrevanja u kolektivnim sportovima?


Zagrevanje neposredno pre treninga ili takmičarske aktivnosti predstavlja redovnu trenažnu proceduru zastupljenu u sportskoj praksi decenijama. Dobrobiti aktivnog načina zagrevanja su podizanje mišićne temperature, nervne provodljivosti kao i ubrzavanje metaboličkih procesa u organizmu. Od ostalih dobrobiti mogu se još navesti porast prokrvljenosti radne muskulature kao i izazivanje efekta postaktivacijske potencijacije. Tipično zagrevanje u kolektivnim sportovima sastoji se od 30-40 min aktivnosti niskog do submaksimalnog intenziteta, iako novija istraživanja ukazuju da ovakav vid zagrevanja može dovesti do preranog iscrpljivanja mišićnog glikogena i prevelikog porasta temperature tela. Stoga ne treba da čudi interesovanje stručnih i naučnih krugova o efikasnom i optimalnom načinu zagrevanja u kolektivnim sportovima.

Nedavno objavljeno istraživanje se bavilo uprvo ovom problrmatikom. Na uzorku od 10 profesionalnih fudbalera, grupa istraživača sa Melburn Univerziteta (Australija), je utvrđivala efekte tri različite vrste zagrevanja na postignuće u aktivnostima od značaja za takmičarsko postignuće (vertikalni skok, agilnost i sposobnost ponavljajućih sprinteva). Korišćeni su sledeći protokoli zagrevanja: standardno zagrevanje u trajanju od oko 23 min, 3*3 min igre na smanjenom terenu i 5 min laganog trčanja nakon čega je urađena jedna serija na leg-pres mašini sa težinom od 5RM. Rezultati istraživanja su pokazali da alternativne metode zagrevanja doprinose značajno boljim rezultatima u testovima od značaja za sportsko postignuće neposredno nakon zagrevanja. Izgleda da je potrebno redefinisati način zagrevanja u kolektivnim sportovima i prikloniti se kraćim i efikasnijim metodama uvođenja organizma u stanje povišene radne sposobnosti- zaključuju autori!
Istraživanje je objavljeno u oktobarskoj svesci časopisa Journal of Science and Medicine in Sport za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori