Back BesplatanSport.com

Više testosterona : manji gubitak mišićne mase sa starenjem!

(0 glasova)
Više testosterona : manji gubitak mišićne mase sa starenjem!
Više testosterona : manji gubitak mišićne mase sa starenjem!


Sarkopenija ili gubitak mišićne mase neminovna je posledica procesa starenja. Kod osoba koje nisu fizički aktivne ovaj proces počinje već u četvrtoj deceniji života. Gubitak mišićne mase dovodi do smanjenja snage date osobe, prosečno za oko 2% godišnje nakon pedesete godine života, što u uznapredovalom stadijumu može značajno da se odrazi i na kvalitet života. Ipak, nedavno objavljeno istraživanje ukazuje da sarkopenija izgleda ne prati trend razvoja kod svih ljudi podjednako! Grupa istraživača sa Univerziteta Stanford, Kalifornija i Picburg (SAD) je na uzorku od skoro 1190 osoba prosečne starosti od 65 godina utvrđivala povezanost nekih hormona i sarkopenije.

Studija visokih metodološki standarda trajala je preko 5 godina, a rezultati istraživanja pokazali su da se osobe sa višim nivoom testosterona odlikuju slabije izraženom trendu sarkopenije od osoba sa nižim vrednostima testorsterona. Uz to , ove osobe su imale i značajno manji pad funkcionalne snage i kao i povećanu funkcionalnost koja je direktno doprinela povećanom kvalitetu života kod ovog uzorka izpitanika. Izgleda da je nivo endogenog testosterona u direktnoj vezi sa procesom sarkopenije i da osobe sa povećanim nivoom ovog hormona imaju značajno manje posledice na količinu mišićne mase i snažne sposobnosti- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u oktobarskoj svesci časopisa The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-10-23
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori