Izujte se pre trčanja

(2 glasova)
Izujte se pre trčanja
Izujte se pre trčanja

Trčanje i treniranje bez patika postaje trend. Mišići na stopalima se razvijaju, prilagođavaš se podlozi, a pojedinci tvrde da je rizik od povreda smanjen kada je noga bosa. Ali bez žurbe, treniranje bez patika je velika promena za telo.

Bosonogi bez čarapa i patika... melodija lako ulazi u glavu, misli se sele na osunčana zelena polja kraj crvenih seoskih kuća. Sada „bosonogo“ može biti čak i treniranje i trčanje.
Postoje prednosti kada je bosonogost u pitanju. Prema entuzijastima, krećemo se efektnije, brže i dobijamo bolje držanje. Ali neko ko je ceo život proveo u udobnim cipelama ne može preko noći da se navikne da bosonogo trčanje.
Još jedan razlog zašto je potrebno postepeno se navikavati je taj što verovatno već sada imamo ustaljenu naviku oslanjanja na petu u patikama za trčanje. Konstrukcija patika u kojima je peta odignuta a prsti spušteni pomaže da se načini pravi korak. Oni koji trče bosi oslanjaju se obično na prednji ili srednji deo stopala.
Ako trčiš bos, teže je izgraditi pogrešnu tehniku i ravnotežu. Mnogi prave duge korake u trčanju, što čini da se sav „stres“ prenosi na kolena. Ako trčiš bos teže ćeš praviti preduge korake.
Trčanje započni lagano jer većina još nije navikla da trči bosa i zbog toga još uvek nisu poznati rizici povreda. Međutim, mnogi naglašavaju da je moguć povećan rizik za nastanak stres frakture metatarzalne kosti.
Kada je bosonogost postala revolucija, tržište je na vreme reagovalo. Postoji gomila „bosonogih patika“ ili, kako ih još zovu, minimalističkih patika. Ove godine će se kod većine proizvođača pojaviti još bosonogih varijanti. Skupe su i mogu da koštaju i do 120 evra. Ali ako želimo osećaj bosonogosti, a nemamo dobru podlogu, bolje da imamo patike nego komad stakla u tabanu. Bosonoge patike mogu da pomognu i onima koji ne mogu da trče bosi po snegu.

OVAKO SE POČINJE:
- Hodajte bosi što češće.
- Prelazi veoma male razdaljine u početku, jer povrede pri treningu umeju da budu grozne.  Iako se mišići brzo razvijaju, tetivama i ligamentima je potrebno vreme.
- Počni da trčiš u potpunosti bos; tako će te pete zaustaviti i nećeš prelaziti preduge razdaljine.
- Ne trči bos ako si već povređen, imaš zdravstvene probleme ili ako imaš prekomernu težinu, ne trči bez saveta trenera ili lekara.
- Sam izmasiraj stopala pre treninga. To će poboljšati cirkulaciju i „probuditi“ osetljivost nerava na stopalima.

Sa švedskog prevela: Jelena Baćanović
Link

Pin It
2015-03-08
nedelja, 08 mart 2015 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori