Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Trening
  • Jedan ekcentrični trening snage nedeljno za poboljšanje zdravstvenog statusa

Jedan ekcentrični trening snage nedeljno za poboljšanje zdravstvenog statusa

(0 glasova)
Jedan ekcentrični trening snage nedeljno za poboljšanje zdravstvenog statusa
Jedan ekscentrični trening snage nedeljno za poboljšanje zdravstvenog statusa

Uprkos mnogo puta utvrđenim dobrobitima fizičke aktivnosti na zdravstveni status, često smo u prilici od potencijalnih vežbača da čujemo rečenice poput: “U redu, jasno mi je da bi trebalo da budem fizički aktivan, ali kada pomislim koliko vremena treba da izgubim u toku dana/nedelje/meseca, prosto mi se ne da…“. I zaista, iako preporuka vodećih svetskih ustanova  od 30 min. vežbanja dnevno veći broj dana u nedelji izgleda skromno i vremenski „podnošljivo“ i dalje glavni razlog za fizičku neaktivnost predstavlja upravo „menadžment vremena“.
Grupa autora sa Univerziteta iz Grčke, Kipra i Velike Britanije izgleda da nudi odgovor na ovaj problem. Oni su predstavili rezultate istraživanja po kojima se pozitivni efekat na zdravstveni status može ostvariti i samo jednim treningom nedeljno! Tako, pokazano je da trening snage jednom nedeljno u periodu od 8 nedelja na uzorku od dvadeset zdravih, odraslih osoba ženskog pola značajno poboljšava bazalni metabolizam i oksidaciju masti, kao i lipidni status i insulinski odgovor organizma.
Ono što je posebno interesantno jeste da se primenjivao ekcentrični metod treninga! Izgleda da su fitnes centri dobili novu, naučno potvrđenu mogućnost promocije svojih usluga, koja bi mogla da glasi “Zaista nemate vremena? Ne volite da podižete tegove? Nema problema, dođite jednom nedeljno spuštajte ih i poboljšajte vaše zdravlje!
Istraživanje je objavljeno u januarskoj svesci časopisa Medicine and Science in Sports and Exercise za 2011. godinu.
Centar sportskih nauka "CHESS"  www.chess.edu.rs

 

Pin It
2012-06-28
četvrtak, 28 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori