Back BesplatanSport.com

Jedan trening nedeljno u takmičarskom periodu održava dostignuti nivo snage

(1 Glas)
Jedan trening dnevno
Jedan trening dnevno

Danas je opšteprihvaćena činjenica da trening snage predstavlja neizostavni segment trenažnog procesa u kolektivnim sportovima. Za razliku od nekih ranijih perioda, praktično da ne postoji ekipa koja tokom sezone ne primenjuje trening za razvoj snage u većem ili manjem obimu. Ipak, s obzirom na zgusnuti raspored utakmica u takmičarskom delu sezone, kao i činjenicu da je u tom periodu potrebno maksimalno posvetiti vremena tehničko-taktičkim aspektima igre, postavlja se pitanje koliki je minimalni obim treninga snage koji bi garantovao očuvanje snažnih parametara dostignutih u pripremnom periodu?

Nedavno objavljeno istraživanje bavilo se upravo ovim pitanjem. Grupa istraživača sa Fakulteta sportskih nauka Univerziteta u Oslu (Norveška), je na uzorku od 15 profesionalnih fudbalera utvrđivala efekte primene jednog i treninga snage nedeljno i jednog treninga snage u dve nedelje na nivo snažnih karakteristika u periodu od 12 nedelja takmičarskog perioda. Rezultati istraživanja pokazali su da je grupa fudbalera koja je primenjivala jedan treninga snage nedeljno uspela da održi nivo snažnih sposobnosti i brzine dostignutih u pripremnom periodu, dok je druga grupa ostvarila značajan pad istih.

Izgleda da je primena jednog treninga snage nedeljno kod vrhunskih fudbalera u takmičarskom periodu dovoljno da se održi dostignuti nivo snažnih sposobnosti i brzine - zaključuju autori.

Istraživanje je objavljeno u oktobarskoj svesci časopisa Journal of Strength  & Conditioning Research za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori