Back BesplatanSport.com

Trening agilnosti za razvoj sposobnosti ponavljajućih sprinteva!

(0 glasova)
Trening agilnosti za razvoj sposobnosti ponavljajućih sprinteva!

 

Sposobnost ponavljajućih sprinteva (repeated sprint ability) predstavlja jednu od glavnih determinanti fizičke forme u kolektivnim sportovima. Pod ovim relativno novim terminom u oblasti fizičke pripreme podrazumeva se sposobnost ponavljanja većeg broja perioda maksimalnog intenziteta isprekidanih kratkim pauzama. Istraživanja u prethodnih petnaestak godina pokazala su da ova sposobnost zaista predstavlja značajnu determinantu fizičke forme u svim kolektivnim sportovima. Ipak, relativno se malo zna o efikasnim metodama za razvoj ove sposobnosti. Nedavno objavljeno istraživanje utvrđivalo je efikasnost dva različite metode treninga - treninga anaerobne izdržljivosti i trening za razvoj agilnosti na sposobnost ponavljajućih sprinteva vrhunskih sportista. Prvi metod treninga sastojao se od 3-5 ponavljanja sprint trčanja u trajanju od 30 sekundi sa 2 minuta pauze između ponavljanja, dok se drugi metod treninga sastojao od 3-4 serija vežbi za razvoj agilnosti ili kratkih sprinteva (sve vežbe trajanja oko 5 sekundi), sa 30 sekundi pauze između ponavljanja i 3 minuta između serija. Grupa istraživača predvođena Martinom Bušeitom (Martin Bucheit), novom mladom zvezdom sportskih nauka, utvrdila je da je trening agilnosti u trajanju od 4 nedelje efikasniji u poboljšanju svih parametara sposobnosti ponavljajućih sprinteva od drugog metoda treninga. Izgleda da trening za razvoj anaerobne izdržljivosti nije naročito efikasan za poboljšanje sposobnosti ponavljajućih sprinteva i da je za razvoj ove sposobnosti poželjnije primenjivati vežbe kratkog trajanja i maksimalnog intenziteta- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u junskoj svesci časopisa International Journal of Sport Physiology and Performance za 2010 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori