Back BesplatanSport.com

Košarka: 2 na 2 za razvoj aerobne moći!

(3 glasova)
Košarka: 2 na 2 za razvoj aerobne moći!

U savremenom sportskom treningu, sve je zastupljenija primena kompleksnih metoda treninga, kojima se povećava efikasnost trenažnih sadržaja. Ovaj trend je posebno izražen u kolektivnim sportovima, u kojima je veoma neefikasno trenirati pojedinačno sve karakteristike, osobine i sposobnosti od kojih zavisi sportski rezultat. Stoga postoji narastajuća potreba utvrđivanja efikasnosti sport specifičnih vežbi u cilju razvoja pojedinih sposobnosti.
Nedavno objavljeno istraživanje utvrđivalo je upravo uticaj primene klasičnih tehničko-taktičkih košarkaških vežbi na parametre funkcionalnog opterećenja kod košarkaša. 

Grupa istraživača sa Univerziteta u Italiji, Švajcarskoj i Tunisu je na uzorku od 14 košarkaša regionalnog nivoa utvrđivala uticaj vežbi 5 na 5, 3 na 3 i 2 na 2 na ceo teren na funkcionalne parametre. Rezultati istraživanja su pokazali da vežba 2 na 2 na ceo teren ostvaruje opterećenje koje se smatra optimalnim za razvoj specifične košarkaške izdržljivosti. Košarkaši su u ovoj vežbi dostizali prosečno opterećenje od 92% od maksimalne srčane frekvence i prosečnu koncentraciju laktata od 7,8 mmol/l.  Izgleda da se progresivnim smanjivanjem broja igrača u vežbama na ceo teren mogu ostvariti ciljevi kondicione pripreme. Posledično, „suve“ vežbe za razvoj aerobne moći izgleda da polako odlaze u istoriju, na veliku radost igrača!
Istraživanje je objavljeno u avgustovskoj svesci časopisa Journal of Sport Sciences  za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori