Back BesplatanSport.com

Vibracioni trening za veći prirast snage

(0 glasova)
Vibracioni trening za veći prirast snage

Trening snage postaje sve popularniji kao metod treninga koji se primenjuje za poboljšanje zdravlja i parametara funkcionalnog statusa netrenirane populacije. Ovom trendu su značajno doprinele i autoritativne svetske institucije (pre svih američki Koledž za sportsku medicinu) koje su predstavile i uputstva za programiranje ove vrste opterećenja. Ipak, u poslednjoj deceniji sportska nauka je iznedrila novi trenažni metod – vibracioni trening, za koji je uglavnom utvrđeno da može da dovede do poboljšanja sportskog postignuća na uzorku sportista. Nedavno objavljeno istraživanje ukazuje na pozitivne efekte primene ovog metoda i na uzorku netrenirane populacije.
Grupa istraživača sa Univerziteta Kelo (Japan) utvrđivala je efekte primene vibracionog treninga snage u trajanju od 60 minuta dnevno, dva puta nedeljno u trajanju od 7 nedelja na uzorku od 33 zdrave osobe. Rezultati istraživanja pokazuju da se primenom vibracionog treninga snage ostvaruju značajno bolji rezultati u maksimalnoj izometrijskoj snazi trupa i mišića buta u odnosu na isti trening snage ali bez primene vibracionog treninga. Takođe, utvrđene su i značajno bolje vrednosti u vertikalnom skoku primenom vibracionog treninga. Izgleda da je ova metoda efikasnija od klasičnog treninga snage čak i na uzorku netreniranih osoba i da se može primenjivati u cilju maksimizacije efekata treninga.
Istraživanje je objavljeno u julskoj svesci časopisa Journal of Sport Science and Medicine za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori