Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Trening
  • Aktivni oporavak poboljšava oksigenaciju mišića i rezultate u ponavljajućim anaerobnim opterećenjima!

Aktivni oporavak poboljšava oksigenaciju mišića i rezultate u ponavljajućim anaerobnim opterećenjima!

(0 glasova)
Aktivni oporavak poboljšava oksigenaciju mišića i rezultate u ponavljajućim anaerobnim opterećenjima!


Ustaljena trenažna praksa već duži niz godina jeste i aktivan oporavak. Baziran na rezultatim istraživanja sa početka 70-ih godina prošlog veka, ovaj ustaljeni trenažni princip se manje više sprovodi u svim sportskim discipilnama.  Ipak, osim manjeg broja istraživanja urađenih u gore pomenutom periodu postoji veoma ograničen broj naučnih informacija o mehanizmima koji dovode do poboljšanog nastupa nakon perioda aktivnog oporavka.
U tom smislu, grupa istraživača sa Univerziteta Čiba (Japan) utvrđivala je efekte aktivnog oporavka nakon maksimalnog opterećenja u trajanju od 30s na oksigenaciju mišića, koncentraciju laktata i postignuće u sledećem maksimalnom naporu istog trajanja. Rezultati istraživanja pokazali su da aktivni oporavak dovodi do značajno bolje oksigenacije mišića i do poboljšanog postignuća u narednom maksimalnom intenzitetu iste dužine trajanja. Posebno interesantno, grupa ispitanika koja je podvrgnuta aktivnom oporavku odlikovala se značajno većim nivoom oksigenacije aktivne muskulature u 10 i 15 sekundi  drugog maksimalnog opterećenja!  «Izgleda da je povećani nivo oksigenacije mišića u toku aktivnosti maksimalnog intenziteta, uzrokovan aktivnošću niskog intenziteta u periodu oporavka odgovoran za poboljšan nivo postignuća» – zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u junskoj svesci časopisa Journal of Sport Sciences za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori