Back BesplatanSport.com

Dnevne oscilacije eksplozivne snage!

(0 glasova)
Dnevne oscilacije eksplozivne snage!

Verovatno će se većina stručnjaka u oblasti sporta složiti da je najvažnija sposobnost u velikoj većini sportova eksplozivna snaga, sposobnost produkcije maksimalnih vrednosti sile u vremenski ograničenom periodu. Većina ključnih aktivnosti u velikom broju sportova zavisi pre svega od ove sposobnosti (brz prvi korak u košarci, sprint na kratkim distancama u kolektivnim sportovima, promena pravca i ritma kretanja, skok u vis…). Stoga ne čudi da u sportskoj nauci postoji posebno interesovanje za sve faktore ispoljavanja ove sposobnosti u cilju poboljšanja sportskog postignuća ali i efikasnosti trenažnog procesa.
U tom smislu, grupa istraživača sa Univerziteta Sao Paolo (Brazil) je utvrđivala uticaje dnevnog biološkog ritma na ispoljavanje ove sposobnosti. Trideset zdravih muških osoba je bilo podvrgnuto testiranju koje se sastojalo od merenja nivoa eksplozivne snage na izokinetičkom dinamometru u tri različita doba dana, ujutro, rano popodne i uveče. Razultati istraživanja su pokazali da se najbolji rezultati ostvaruju u ranim večernjim satima! Pri tome, sofisticiranom elektromiografskom opremom utvrđeno je da do razlika ne dolazi usled različite regrutovanosti motornih jedinica, koja je bila praktično identična u sva tri merenja. «Izgleda da je najbolje vreme za trening eksplozivnih karakteristika sportista rani večernji period, i da bi po mogućnosti tada trebalo organizovati takmičenja u kojima rezultat zavisi pretežno od ove sposobnosti»- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u junskoj svesci časopisa Biology of Sport za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori