Back BesplatanSport.com

Trening snage i izdržljivosti za bolje performanse fudbalera !

(2 glasova)
Trening snage i izdržljivosti za bolje performanse fudbalera !


Svedoci smo zaista fantastične popularnosti fudbalske igre. Izgleda da je zaista tačna čuvena rečenica po kojoj je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu, podaci ukazuju da je poslednje finale svetskog prvenstva gledalo neverovatnih 850 miliona ljudi! Ovakva popularnost značajno utiče i na trenažni proces, s obzirom da je do zvezda (pobede) potrebno preći preko sve oštrijeg trnja (protivnika). U tom smislu, postoji realna potreba za što boljom fizičkom pripremom koja bi trebalo da bude maksimalno efikasna, tj. da se sa što manje potrošene energije i vremena postigne što bolji funkcionalno-motorički status.
I upravo u tom smislu, grupa istraživača sa Norveškog Univerziteta za nauku i tehnologiju (Trondhajm) je objavila još jednu u seriji straživanja! Na uzorku od 21 vrhunskog fudbalera (učesnici Evrolige) 2 puta nedeljno u toku 8 nedelja, uz redovan trenažni proces dodat je kombinovani trening izdržljivosti (4×4 min na 90-95%Vo2max sa 3 min. aktivne pauze) i snage (4×4 sa 90%, maksimalno brzo izvođenje). Rezultati istraživanja su pokazali da su nakon perioda od 8 nedelja fudbaleri značajno poboljšali maksimalnu potrošnju kiseonika (za skoro 9%), snagu (čak za 50%) kao i brzinu trčanja na 10m i eksplozivnu snagu (procenjenu skokom u vis). Izgleda da ovakav način kombinacije treninga izdržljivosti i snage predstavlja efikasan stimulus za poboljšanje performansi vrhunskih fudbalera u pripremnom periodu - zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u martovskoj svesci časopisa International Journal of Sports Medicine za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori