Back BesplatanSport.com

Hipoksija podstiče hipertrofiju i razvoj mišićne snage

(2 glasova)
Hipoksija podstiče hipertrofiju i razvoj mišićne snage

Ako intervjuišete 10 stručnjaka u oblasti sporta, 11 će vam reći da je snaga (i naročito njen derivat eksplozivna snaga) najvažnija motorička sposobnost. Neizostavna u trenažnom procesu, snaga je manje ili više povezana sa izdržljivošću, brzinom, agilnošću i drugim važnim fizičkim kvalitetima sportiste. Stoga ne treba da čudi prava eksplozija trenažnih metoda za razvoj ove sposobnosti u prethodnim decenijama. Superserije, piramide, ekscentrični trening... samo su neke od metoda koje su kreirane sa jednim jedinim ciljem - poboljšanje snažnih karakteristika. U poslednjih nekoiliko godina, pojavila se još jedna metoda koja izgleda da može da ostvari davni san sportista i trenera - da se napredak ostvari primenom nemaksimalnih opterećenja!

Nedavno objavljeno istraživanje grupe Japanskih istraživača dodatno je podgrejalo nade sportske prakse. U studiji visokih metodoloških standarda, grupa od 14 studenata podvrgnuta je okluzivnom treningu snage - drugim rečima radu sa srednjim opterećenjem ali uz prekid dopremanja krvi u treniranu mišićnu regiju. Nakon 6 nedelja treninga studenti su poređeni sa kontrolnom grupom koja je trenirala u normoksičnim (normalnim) uslovima, pri čemu je kod prvih ustanovljen značajno veći porast snažne sposobnosti ali i ukupne količine proteina u treniranim mišićima (drugim rečima-hipertrofije). Okluzivni trening snage izgleda predstavlja trenažnu metodu koja dovodi do bržih efekata od klasičnih trenažnih metoda za razvoj snage.

Istraživanje je objavljeno u decembarskoj svesci časopisa International Journal of Sport Physiology & Performance za 2010 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori