Back BesplatanSport.com

Koji treninzi su najučinkovitiji? Sprintevi, intervali, dužina...

(0 glasova)
Koji treninzi su najučinkovitiji? Sprintevi, intervali, dužina...

Postoji mnogo različitih pristupa trenažnom procesu kada je reč o sportovima tipa izdržljivosti. Oni se pre svega razlikuju zbog sportske i trenerske "škole" u sredini u kojoj sportista trenira. Tako imamo modernije i novije pristupe trenažnom procesu ali i one tradicionalne koji i dalje rame uz rame idu sa modernijim pristupima trenažnom porcesu.

Kalsifkacija napravljena na osnovu ciljeva svakog pojedinačnog treninga može biti iskorišćena i za klasifikaciju trenažnih pristupa, naravno uz određene modifikacije. Na osnovu toga možemo govoriti o različitim trenažnim pristupima primenjenim na savakom poedinačnom treningu kao i na širem ciklusu u trenažnom porcesu.

   - HIT je visoko intenzivan trening koji je karakterisan maksimalnim radom sa dugim vremenom oporavka.
   - HIIT je visoko intenzivan intervalni trening takođe karakterisan maksimalnim radom ali i kratkim vremenom oporavka.
   - USRPT predstavlja trening određenog tempa sa vrlo kratkim vremenom oporavka, gde je oporavak malo duži od HIIT-a kako bi se izbegao "otkaz" ali je broj ponavljanja znatno veći.
    Tradicionalni aerobni trening ispod intenziteta anaerobnog praga.

Koja vrsta treninga je najučinkovitija i da li je potrebno primenjivati sve trenažne pristupe u toku jednog mezociklusa?

Studija objavljena ove godine (Kilen, 2014) uključila je 41 visoko-utreniranog danskog plivača koji su tokom 12 nedelja u polovini trenažne sezone uključili HIT treninge dvostruko više nego uobičajeno. Kontrolna grupa je nastavila da odrađuje uobičajene treninge.
Rezultati ove i sličnih studija su pokazali jednaka saznanja. HIT znatno uvećava nivo rezultata kod mlađih takmičarskih kategorija kao i kod rekreativnih plivača. HIT nema veliki rezultatski uticaj kod elitnih seniora zbog adaptacije na isti ali je njegova uloga velika u održavanju nivoa uplivanosti s obzirom da uključuje znatno manji obim intenzivnog treninga od npr. USRPT-a. Iz tog razloga HIT je vrlo važan kod svih kategorija sportista ali on mora biti pravilno doziran i usklađen u trenažni proces naročito kod mlađih takmičarskih kategorija.
Tokom celokupne sportske karijere kod sportiste tipa izdržljivosti neophodno je primenjivati sve trenažnje pristupe pravilno dozirane u određenom periodu trenažnog procesa.

Hvala što pratite "Nauka u sportu" blog,
Đorđe Agbaba

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/
2015-01-20
utorak, 20 januar 2015 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori