Back BesplatanSport.com

Kada je vreme za sportsku masažu

(0 glasova)
Kada je vreme za sportsku masažu


U prethodnom članku bilo je reči o značaju sportske masaže u trenažnom procesu dok će ovaj članak biti posvećen praktičnoj primeni masaže. Kao i svi elementi trenažnog procesa i elementi koji se primenjuju iz okruženja mogu biti primenjeni adekvatno i neadekvatno, granica je često vrlo mala.

Razlika između sportske i relaksacione spa masaže je više nego očigledna. Kada govorimo o sportskoj masaži, mislimo na duboku masažu tkiva koja nije uvek prijatna i opuštajuća. Sportska masaža često uključuje vrlo intenzivne pokrete, istezanje kao i druge pristupe u zavisnosti od vrste sporta i trenutnog stanja i potreba sportiste.
Masaže koje se primenjuju na vrhunskim sportistima su unapred pažljivo isplanirane i tačno se zna koja masaža se radi pre fizičke aktivnosti, koja između dva treninga ili takmičenja, a koja nakon fizičke aktivnosti.

Kada je vreme za zakazivanje masaže?
U dobro organizovanim sportskim institucijama sportisti na određene vrste masaža idu veoma često, odlasci su unapred isplanirani i uklopljeni u trenažni proces, dok je fizioterapeut sastavni deo sportskog tima.
Sportisti koji s vremena na vreme idu na masažu svakako će imati određene beneficije od te terapije, međutim regularni i redovni odlasci na masažu su oni od kojih se uzima maksimalni dobitak. Masaža bi trebala biti primenjivana jednom nedeljno ili minimum dva puta u toku jednog meseca. Vrhunski sport to zahteva.

Masažu  nikako ne bi trebalo zakazivati uoči takmičenja, nije bitno o kom sportu je reč, iz razloga što masaža može da ostavi veoma jak uticaj na lokomotorni sistem. Osećaj nakon sportske masaže može biti jednak osećaju nakon veoma teškog treninga i iz tog razloga praktikuje se zakazivanje masaže 3 do 5 dana pre samog takmičenja.
Sportska masaža odmah nakon takmičenja takođe nije korisna. Za nju bi trebalo sačekati i do 72h nakon takmičenja dok se neposredno nakon trke može primeniti lagana relaksaciona masaža.

Savet:  Ne zaboravite na hidrataciju. Na dan kada sportista primenjuje masažu tj. pre i posle same masaže treba da znatno poveća unos čiste vode u organizam, u suprotnom masaža neće ostaviti maksimalne pozitivne efekte.

Poslednja ali ne i manje važna stvar koju želim da napomenem kada je masaža u pitanju jeste odabir stručnog lica koje radi masaže, dakle fizioterapeuta.
Danas postoji mnogo mesta na kojima se može dobiti masaža i veliki broj ljudi ima sertifikate za rad masaže od koji su mnogi validni ali na žalost mnogi i nisu. Iz tog razloga treba biti vrlo obazriv prilikom odabira masera.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/
-0001-11-30
četvrtak, 23 oktobar 2014 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori