Back BesplatanSport.com

Značaj sportske masaže u trenažnom porcesu

(0 glasova)
Značaj sportske masaže u trenažnom porcesu


Velika većina vrhunskih sportista redovno koristi razne vidove sportske masaže tokom trenažnog procesa. Studije rađene tokom prethodne dve decenije su pokazale višetstuku ulogu sportske masaže kod aktivnih sportista.
Poboljšanje sportskih performansi, ubalžavanje bola, prevencija povreda, otklanjanje ukočenosti u mišićima, ubrzavanje vremena oporavka su samo neke od beneficija koje sportska masaža ima u radu sa sportistima.

Sportska masaža uključuje mehanički uticaj koji je rezultat pritiska i pokreta na mišiće i refleksni uticaj kada nervi odgovaraju na stimulaciju izazvanu masažom. Uz pomoć ovih uticaja na telo i um sportiste se postžu različiti efekti koji mogu biti fiziološki i psihološki.

Fiziološki efekti masaže:

    Efekti na kardio-vaskularni sistem - značajno ubrzavanje cirkulacije što vodi ka bržem oporavku od fizičke aktivnosti time što se povećava transport kiseonika a otklanjaju toksini nastali tokom treninga.
    Efekti na muskulaturu - ubrzana cirkulacija dovodi do otklanjanja ukočenosti u mišićima i ubrzavanju njihovog oporavka. Dolazi i do povećanja fleksibilnosti i amplitude pokreta što rezultira efikasnijim treningom odnosno boljim sportskim rezultatom.
    Prema pisanju naučnika sa univerziteta u Ontariju, sportska masaža ublažava upalne procese i podstiče rast novih mitohondrija koje su ključni faktor u proizvodnji energije na nivou ćelije. To znači da masaža doprinosi otklanjanu bola, izgradnji mišića i podsticaju nihovog oporavka nakon treninga.

Psihološki efekti masaže:

    Otklanjanje stresa i napetosti
     Povećanje nivoa relaksacije aktiviranjem parasimpatičkog sistema.
    Dokazano smanjenje lučenja kortizola, hormona nadbubrežne žlezde koji izaziva stres itd.


 Ovo su osnovne informacije o značaju sportske masaže u trenažnom procesu. U narednim tekstovima biće više reči o vrstama masaže koje se trebaju primenjivati kod sportista, kao i o vremenu kada ih je potrebno primenjivati.

Hvala što pratite "Nauka u sportu" blog, u prethodnom periodu sam bio na triatlon trci Azijskog kupa u kineskom gradu Zhenjiangu pa nisam bio u mogućnosti da redovno objavljujem tekstove. Hvala na razumevanju. Očekujte dosta zanimljivih tekstova iz oblasti sportskih nauka u narednom periodu.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/
-0001-11-30
sreda, 08 oktobar 2014 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori