Back BesplatanSport.com

Povrede u sportu: "Pravilo od 10%"

(0 glasova)
Povrede u sportu: "Pravilo od 10%"


Najveća verovatnoća da će doći do povrede kod sportista je ukoliko se neadekvatno menja trening. Svaka promena je potencijalna opasnost, bilo da je u pitanju početak treniranja, povratak treninzima, povećavanje obima i intenziteta, uvođenje novih vežbi i slično.

Pravilom "10%" koriste mnogi vrhunski stručnjaci i treneri kao adekvatnom primenom principa postupnosti u sportu. Ovo pravilo omogućava siguran napredak i postizanje trenažnih ciljeva, a ujedno i služi kao preventiva sportskim povredama.

Pravilo 10%:
Povećavanje obima i intenziteta, kao i novo i ponovno uvođenje aktivnosti mora da bude postepeno. Ovo pravilo veoma jednostavno ukazuje trenerima i sportistima da aktivnost (obim, intenzitet) ne bi trebalo povećavati za više od 10% u određenom vremenskom periodu. Kada je u pitanju pojedinačni trening pravilo ukazuje na povečanje opterećenja od 10% u periodu od 10 minuta. naravno u zavinosti od sporta, trenažnog perioda i vrste treninga. Kada je u pitanju otpočinjanje trenažnog ciklusa, to pravilo se odnosi na nivo obima i intenziteta u roku od jedene nedelje tj. 7 trenažnih dana. Ovo pravilo važi za sve sportiste, kako za trkače, tako i za dizače tegova itd.

Mnoga istraživanja su dokazala da primena ovog pravila ima efekta. Sportisti koji su pratili ovo pravilo tokom istraživanja imali su znatno manji stepen povreda od sportista koji nisu bili upoznati ili se nisu pridržavali 10% pravila.

Ovo je samo predlog i malo sredstvo koje može pomoći prilikom kreiranja trenažnog programa koji će u velikoj meri odstraniti opasnosti od povreda. Međutim, povrede nastaju vrlo lako i zbog toga je vrlo važno u svakom momentu biti na oprezu i reagovati na sve signale. Povrede u sportu su vrlo specifične i ključno je vreme reagovanja na povredu.
Preporučujem vam da porčitate još jedan članak na našem blogu a govori o efikasnom sredstvu za ublažavanje i otklanjanje sportskih povreda: Kineziološke trake kao sredstvo za otklanjanje sportskih povreda.

Hvala što pratite Naukausportu.com,

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/
-0001-11-30
četvrtak, 11 septembar 2014 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori