Back BesplatanSport.com

Plivanje: Da li kvantitet znači kvalitet?

(0 glasova)
Plivanje: Da li kvantitet znači kvalitet?

 Plivanje: Da li kvantitet znači kvalitet?
Kada je u pitanju plivanje, pravila koja su postavljena za atletičare i trening trčanja ne važe. Razlika u trenažnom procesu između plivača maratonca i plivača sprintera je mnogo manja nego razlika između trkača maratonca i sprintera.
Kada se u obzir uzme činjenica da plivači nacionalnog nivoa u Sjedinjenim Državama nedeljno plivaju između 70.000 i 100.000m, postavlja se pitanje koliko onda plivaju plivači koji treniraju za takmičenja u daljinskom plivanju. Odgovor je: Ne mnogo više. U atletici bi odgovor na isto pitanje kada se porede sprinter i maratonac bio: Mnogo više.

I pored toga što je razlika između plivanja i trčanja veoma velika mnoge osnove treninga bi trebale da budu zajedničke. Međutim, u plivanju postoji dodatni faktor koji dovodi do odstupanja od "logične" koncepcije zarad postizanja što boljih rezultata. Taj faktor je voda.

Vreme provedeno u vodenoj sredini za koju čovekovo telo nije adaptirano treba da bude što duže. Od vremena provedenog u vodi zavisiće stepen adaptacije tela na fluid a samim tim i sposobnost za vežbu u takvoj sredini.
Postoje metode za postizanje ovih ciljeva i van samog treninga na koje vrhunski plivački treneri stavljaju fokus još od najranije dobi plivača. Ove metode podrazumevaju kraće glavne serije u plivačkim treninzima ali duže vreme provedeno u vodi. To podrazumeva duže rasplive i isplive ali i "treće vežbe" koje podrazumevaju za plivače veoma interesantne i zabavne igre u bazenu.
Koliko god besmisleno zvučalo, ove igre se uveliko preporučuju i već formiranim plivačima u seniorskim kategorijama.


Ovakve metode dovode do znatnog povećanja vremena provedenog u vodi i znatnog skraćivanja glavnih serija koje su čest uzrok pojave Pretreniranosti zbog koje veoma lako dolazi do napuštanja sporta.
Tim metodama bi se plivački sprinterski trening približio atletskom sprinterskom treningu koji je vrlo dobro naučno ispitan. Plivački sprinterski trening se ne razlikuje mnogo od dugoprugaškog treninga i to je vrlo nelogično jer sprinterski trening iziskuje znatno duži i kompleksniji oporavak od treninga plivača maratonca.

Predlog:

    Oplemenjivanje plivačkog treninga kao i njegova rekonstrukcija.
    Više vremena u vodi tokom lagane vežbe i drugih sadržaja, a kraći glavne intenzivne serije.
    Osmišljavanje programa igara za decu predškolskog i školskog uzrasta kao i programa za formirane plivače kako bi proveli maksimalno vreme u vodenoj sredini.

Zaključak:

Smanjenje obima plivačkih glavnih serija dovelo bi do približavanja sprinterskog treninga u plivanju, atletskom sprinterskom treningu koji je doveden do granica trenutnog savršenstva.
Mesta za napredak rezultata bilo bi na više polja a najviše na onom koji dovodi do maksimalnog oporavka od treninga i dostizanja maksimalno potrebnog obima tokom glavnog dela treninga.
Takođe, smanjila bi se stopa povreda ramenog pojasa kod plivača koja je vrlo česta, kao i procenat plivača koji odustaju od sporta pre dostizanja maksimalnog potencijala.
Bilo kako bilo, i pored dosta naučnih saznaja koji sugerišu o smanjenju trenažnog intenzivnog obima kod plivača sprintera, za sada nema dovoljno praktične primene o ovom saznanju. U narednim godinama ćemo zasigurno saznati više na ovu temu, a sve u cilju unapređenja sporta i plivačkog rezultata.

Hvala što pratite moj rad,
MSc Đorđe Agbaba

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/
2014-08-26
utorak, 29 jul 2014 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori