Trening

Kako izabrati odgovarajući sport za vaše dete? III DEO

Napisala Maniša Vukmirović
Kako izabrati odgovarajući sport za vaše dete? III DEO U kontaktu sa roditeljima svojih učenika, često sam u situaciji da pružim  odgovor na vrlo teško i  konkretno pitanje : Šta mislite, u koji sport da usmerimo svoje dete ?Imajući u vidu sve aspekte i principe današnjeg dečijeg sporta i socijalnog okruženja, ovo pitanje podrazumeva malo duži i teži odgovor od onoga koji se očekuje. Ponekad je vrlo jednostavno odgovoriti : ’’ Dete je visoko, dajte ga na košarku ili odbojku ’’ ili slični odgovori.
Pročitano 9332 puta

Značaj repetitivne snage stajne (insistirajuće) noge kod džudista

Napisala Slavko Obadov , Sandra Vujkov, Tatjana Trivić
Značaj repetitivne snage stajne (insistirajuće) noge kod džudista Tehničke karakteristike džudo sporta su veoma kompleksne i brojne. Džudo sport prepoznaje oko sto osnovnih tehnika bacanja i kontrole, od kojih se mnoge mogu izvesti u više varijanti. Posebno je to karakteristično kod nožnih tehnika baca- nja (Ashi-waza), koje se mogu izvesti čišćenjem (Barai), košenjem (Gari), blokadom (Sasae), kvačenjem (Gake), točkom (Guruma), obaranjem (Otoši) i protiv-bacanjem (Gaeši).
Pročitano 10423 puta

Velike greške na putu do top forme

Napisano Marko Vlajić - Fitnes kreator
Velike greške na putu do top forme Dragi prijatelji, poznajete li glavne neprijatelje koji koče put prema top formi? Da li ste se susreli sa glavnim „ubicama“ sopstvenog uspeha u treningu? Ako vam je dosta da iznova samo trenirate i trenirate, a rezultata nigde… sledeći tekst je pisan u svrhu da vam donese olakšanje od tog problema. Nema odugovlačenje, nema cenzure prelazimo na stvar…
Pročitano 12593 puta

Kako izabrati odgovarajući sport za vaše dete? I DEO

Napisala Maniša Vukmirović
Kako izabrati odgovarajući sport za vaše dete? I DEO U kontaktu sa roditeljima svojih učenika, često sam u situaciji da pružim  odgovor na vrlo teško i  konkretno pitanje : Šta mislite, u koji sport da usmerimo svoje dete ? Imajući u vidu sve aspekte i principe današnjeg dečijeg sporta i socijalnog okruženja, ovo pitanje podrazumeva malo duži i teži odgovor od onoga koji se očekuje. Ponekad je vrlo jednostavno odgovoriti : ’’ Dete je visoko, dajte ga na košarku ili odbojku ’’ ili slični odgovori.
Pročitano 12402 puta

Kada početi?

Napisala Nebojša Durković
Kada početi? Plivanje, klizanje, skijanje, ritmička gimnastika – između šeste i devete godine. Košarka, fudbal, odbojka – između osme i jedanaeste. Sportske discipline, koje zahtevaju izdržljivost tek između 10. i 14. godine FIZIČKA aktivnost je veoma važna za zdravlje dece. Kroz fizičku aktivnost deca razvijaju niz telesnih i psihičkih veština. Najveći broj dece zadovoljava svoje potrebe za fizičkom aktivnošću kroz igru i rekreativne aktivnosti
Pročitano 15253 puta

Više od treninga

Napisano Marko Vlajić - Fitnes kreator
Više od treninga Dragi prijatelji! Šta vam pada prvo napamet kada čujete trening? Većina pomisli na splet vežbi koje se rade sat ili dva dnevno, ili odlazak u teretanu, salu za trening i slično, zar ne? Na utrošenu energiju, kalorije, krajnje rezultate, itd…Jeste li se nekad zapitali  šta je to uopšte TRENING? Šta ustvari predstavlja ovaj fenomen? Odakle mu potiču koreni i sl? Ako niste, a vežbač ste…vreme je!
Pročitano 6430 puta

Strongman trening

Napisala Nebojša Durković
Strongman trening U poslednje vreme sve su popularnija takmičenja Strongman u kojima je cilj da takmičari  podižu različite terete poput kamionskih guma, metalnih kovčega, vuku kamione, betonske kugle i slične druge stvari. Za razliku od dvoručnih i jednoručnih tegova (bučica) koje su izrađene tako da ih vežbač može lakše podignuti, ovde je sve napravljeno da bi takmičarima otežalo izvođenje.
Pročitano 6963 puta

Asane

Napisano Slobodan Jovanovic
Asane Asana je reč koja dolazi iz sanskrtskog korijena "as" što znači sediti ili biti „postavljen“ u određenom položaju u kojem se možemo opušteno zadržati duže vreme. Dakle asana znači stabilan i udoban položaj tela. One su statične i dinamične, namenjene opuštanju i jačanju i tela i duha. Asane ne bi trebalo da posmatramo kao položaje tela, već više kao stanja bića, jer njihovo pravilno izvođenje zahteva učešće celokupne ličnosti.
Pročitano 6301 puta

Kako je sport pomerio granice naučnih istraživanja: Supermeni i superprevaranti

Napisano Slobodan Jovanovic
Kako je sport pomerio granice naučnih istraživanja: Supermeni i superprevaranti Telo sportista za naučnike i farmaceutsku industriju predstavlja uzbudljivu retortu u kojoj je skoncentrisan napredak evolucije i skrivena inspiracija za proizvodnju sve sofisticiranijih doping sredstava
Pročitano 3841 puta

Pravite li razliku između aerobnog i kardio treninga?

Napisano Marko Vlajić - Fitnes kreator
Pravite li razliku između aerobnog i kardio treninga? Mnogi među vama treniraju zarad bolje kondicije, ambicije da smanje kilograme koji su im višak, dobiju preporuku da vežbaju prevashodno u aerobnom ili kardio režimu. Jel tako? Aerobni ili kardio? Većina u prvi mah, to svede pod isto… mada nije isto. Postoji razlika i to – bitna razlika! Aerobni ili kardio? Većina u prvi mah, to svede pod isto… mada nije isto. Postoji razlika i to – bitna razlika!
Pročitano 11979 puta

Devet mentalnih veština uspešnih sportista

Napisano Slobodan Jovanovic
Devet mentalnih veština uspešnih sportista Mada uspeh ostvaruju u različitim sportovima, različitim trenažnim i životnim uslovima, svi uspešni sportisti imaju nešto zajedničko. Nije reč o broju osvojenih medalja, učešću u Olimpijskom timu, izborenim titulama. Reč je, prvenstveno, o činjenicama koje nam se na prvi pogled ne moraju učini značajnim, a zapravo su ključne.
Pročitano 5063 puta

Proprioceptivni trening smanjuje broj povreda skočnog zgloba košarkaša

Napisano Centar sportskih nauka
Proprioceptivni trening smanjuje broj povreda skočnog zgloba košarkaša Sportske povrede predstavljaju pravu noćnu moru za ceo sportski kolektiv, od vlasnika kluba, preko trenera pa do igrača koji se povredio. Bilo da posmatramo sa ekonomskog (smanjeno interesovanje gledalaca u slučaju izostanka ključnih igrača) ili takmičarskog (smanjena šansa za ostvarivanjem povoljnog rezultata) aspekta, cena povrede sportiste je jednostavno previsoka.
Pročitano 6564 puta

Trim staza

Napisano Slobodan Jovanovic
Trim staza TRIM - eng. trim, reč koju upotrebljavaju mornari širom sveta kada hoće da kažu da je brod utovaren, odnosno, da je teret na brodu dobro raspoređen i da je spreman za plovidbu. TRIM - stručnim sportskim jezikom, znači putem vežbanja osposobiti, pripremiti, čoveka za “plovidbu kroz život”. Uskladiti, izbalansirati psiho-fizičke mogućnosti čoveka, odnosno, napraviti simetričan rad svih organiskih sistema čovečijeg tela: srčano-sudovni, disajni, uro-genitalni, sistem organa za varenje...
Pročitano 5031 puta

Masaža ubrzava oporavak: NETAČNO!

Napisano Centar sportskih nauka
Masaža ubrzava oporavak: NETAČNO! Sportska masaža je opšte prihvaćena kao procedura koja ubrzava oporavak i tako potencijalno dovodi do poboljšanja sportskog rezultata, makar u sportovima koji se karakterišu periodima visokog intenziteta i relativnog odmora (prekidi, poluvreme itd).
Pročitano 6508 puta

Druga strana medalje……Other side of a medal

Napisano Andrija Gerić
Druga strana medalje……Other side of a medal Ono što publika vidi su utakmice i rezultati. Sećam se kad smo za Svetsko prvenstvo ’98 u Japanu trenirali u 7 ujutru, zbog vremenske razlike..ili kad smo radili teretanu direktno iz aviona posle puta od 16 sati…
Pročitano 4014 puta

Pauze između serija – razumete li njihov značaj?

Napisano Iseni Momir
Pauze između serija – razumete li njihov značaj? Uz toliko različitih škola i sistema treninga koji imaju odane sledbenike, veoma je teško dati nedvosmislen odgovor na pitanje o optimalnom trajanju pauza između dve serije vežbi. Mada različiti sistemi zahtevaju i veoma striktno pridržavanje propisanih vremena, takvo uopštavanje nije preporučljivo, jer među pojedincima postoje izražene individualne razlike u pogledu sposobnosti oporavka. U ovom tekstu predstaviću osnovne parametre u vezi sa dužinom pauza uzimajući u obzir krajnji cilj treninga koji pojedinac želi da ostvari.
Pročitano 6129 puta

Hipoksija podstiče hipertrofiju i razvoj mišićne snage

Napisano Centar sportskih nauka
Hipoksija podstiče hipertrofiju i razvoj mišićne snage Ako intervjuišete 10 stručnjaka u oblasti sporta, 11 će vam reći da je snaga (i naročito njen derivat eksplozivna snaga) najvažnija motorička sposobnost. Neizostavna u trenažnom procesu, snaga je manje ili više povezana sa izdržljivošću, brzinom, agilnošću i drugim važnim fizičkim kvalitetima sportiste. Stoga ne treba da čudi prava eksplozija trenažnih metoda za razvoj ove sposobnosti.
Pročitano 6284 puta

Povećana frekvencija koraka u trčanju smanjuje opterećenje na zglobove

Napisano Centar sportskih nauka
Povećana frekvencija koraka u trčanju smanjuje opterećenje na zglobove Trčanje predstavlja svakako najzastupljeniji vid rekreativne fizičke aktivnosti. Ipak, ovaj vid fizičke aktivnosti u sebi nosi i značajan rizik od nastanka povreda. Procene govore da preko 56% rekreativno aktivnih trkača i preko 90% profesionalaca svake godine ima problema sa makar jednom povredom uzrokovanom trčanjem.
Pročitano 6422 puta

Odgovor organizma na fizičko opterećenje

Napisano Zavod za udžbenike
Odgovor organizma na  fizičko opterećenje Tranzitorni period ili faza uvođenja u rad ima dve faze koje se razlikuju – fazu startne reakcije i fazu primarne ili relativne stabilizacije. U prvoj fazi se veoma brzo povećava nivo na kome srce funkcioniše. U ovoj fazi se povećavaju vrednosti svih parametara kardiovaskularnog sistema, kao što su frekvencija, udarni volumen i pritisak.
Pročitano 12328 puta

Mentalni trening - način da prevaziđete kritične trenutke

Napisano Slobodan Jovanovic
Mentalni trening - način da prevaziđete kritične trenutke U savremenoj sportskoj stručnoj literaturi, vezano za najrazličitije sportove, sve češće se sreće metafora "Mind over muscle". Ovom metaforom se direktno ukazuje na presudnost psihološke komponente vrhunskog izvođenja. Komponente bez koje je izuzetno teško postići a gotovo nemoguće ponoviti vrhunski sportski rezultat.
Pročitano 5297 puta

Uticaj krvnog pritiska na treniranje

Napisano Zavod za udžbenike
Uticaj krvnog pritiska na treniranje Nelečena hipertenzija kod sportista može biti udružena sa izvesnim ograničenjima u performansi. Pre započinjanja terapije lekovima, sportista mora biti jako ohrabren da prihvati zdrav način života i ponašanja i da izbegava cigarete u bilo kojoj formi, preteran unos alkohola, zloupotrebu lekova (posebno simpatikomimetike kao što su kokain ili efedrin), androgene, steroide, hormon rasta, NSAIL i povišen unos natrijuma.
Pročitano 9082 puta

Kofeinska žvakaća guma za sportski rezultat!

Napisano Centar sportskih nauka
Kofeinska žvakaća guma za sportski rezultat! Sportisti kontinuirano traže načine za poboljšanjem svojih dostignuća. Pri tome, jedan od omiljenih načina u pokušajima za ostvarivanjem boljih rezultata jeste i ekperimantisanje sa načinom ishrane i suplementacijom. Već nekoliko decenija postoje tendencije unošenja ergogenih ili navodno ergogenih sredstava od strane sportista, pri čemu je tradicionalno kofein jedan od najčešće korišćenih sastojaka.
Pročitano 4989 puta

Strana 1 od 7