Back BesplatanSport.com

Profesionalni sport kao eliksir mladosti/starosti?

(0 glasova)
Profesionalni sport kao eliksir mladosti/starosti?

Pozitivan uticaj umerene fizičke aktivnosti na dužinu trajanja života je danas opšteprihvaćena činjenica, dokazana velikim brojem istraživanja u prethodnim decenijama. Sa druge strane, efekat svakodnevnih trenažnih nadražaja visokog intenziteta, uobičajenih u profesionalnom sportu, na životni vek značajno je manje naučno razmatran. Posledično, često smo u prilici da čujemo ili pročitamo mišljenja pojedinaca bazirana uglavnom na anegdotalnim informacijama ili navođenjem izolovanih i po pravilu ekstremnih slučajeva prerane smrti nekog od vrhunskih sportista. Srećom, za one koji žele da koriste informacije većeg stepena objektivnosti u nekom budućem „debatnom okršaju“, klub „Akademac“ nudi argument poslednje generacije.
Ekipa istraživača sa Univerziteta Nevada iz Las Vegasa nedavno je objavila pregledni članak u kome je analizirala sve studije od 1950. godine koje su se bavile ovom problematikom. Od ukupno 27 studija, u meta analizu je uvršteno 14 koje su zadovoljile najstrožije metodološke kriterijume. Rezultati pokazuju da su sportisti koji su profesionalno angažovani u sportovima tipa izdržljivosti ili kolektivnim sportovima dugovečniji od opšte populacije. U proseku, profesionalni sportisti u ovim sportovima mogu da očekuju 4-5 godina duži životni vek. Znači, ako želite da duže budete penzioner i uživate u igranju sa unucima i šahu na klupi u parku – bavite se (vrhunskim) sportom.
Istraživanje je objavljeno u julskom broju časopisa Journal of Science and Medicine in Sport za 2010 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori