Bila jednom zemlja košarke

(0 glasova)
Bila jednom zemlja košarke

foto: mondo.rs

Bila jednom jedna zemlja košarke. Osvajala je često titule, što klupske, što reprezentativne. Bila i šampion sveta i Evrope.

Danas je ta zemlja politike umešane u sport, nesportskog ponašanja i primitivizma.

Utakmica pretposlednjeg kola između Partizana i FMP-a nije imala nikakav rezultatski značaj, ali može se reći da je bila reč o prestižu. FMP je klub koji je blisko povezan sa Partizanovim najljućim rivalom – Crvenom zvezdom. Samim tim, pobeda na ovakvom meču, pogotovo kada je reč o prednosti domaćeg terena, znači mnogo i timu a i navijačima.

Prethodnu utakmicu između ova dva tima obeležila je grupna tuča, ili bar njen pokušaj, koji je rezultirao isključivanjima i kaznama. Ovog puta očekivalo se nešto potpuno drugačije.

Duško Vujošević, trener Partizana je par dana pre meča izjavio sledeće :

,, Kako utakmica sa FMP dolazi posle meča sa Crvenom zvezdom Telekom u Železniku i određenih dešavanja koja predstavljaju šarm toga terena, a što nije prvi put kada se igra u tom divnom mestu, zamolio bih našu publiku da sutrašnjoj utakmici pristupi bez revanšizma, gospodski, i na taj način pokaže razliku. Najlakše je kao deo publike biti agresivan prema igračima gostujućeg tima. Iskreno bih zamolio navijače Partizana da pogrdnim skandiranjem ne vređaju Filipa Čovića, jer on je pravi sportista i gospodin, najbolje što ta familija ima. ‘’

Mnogi smatraju da je ova izjava ironičan potez stratega Partizana, kako bi rasplamsao strasti pred ovaj meč. Jedan od njih je i Nebojša Čović. Dan posle izjave Vujoševića Čović je imao šta da doda :

,, Sram Vas bilo Duško Vujoševiću. Šta Vam je moja porodica zgrešila? Šta su Vam zgrešili moja ćerka i sin, moja supruga i unuci? Ja Vašu porodicu nikada nisam dirao niti ću je dirati. Ovakvi Vaši istupi u medijima direktno pokazuju da ste upravo Vi inicijator uvreda na račun moje porodice svih ovih godina i zato snosite i odgovornost za sve što će se ubuduće dešavati mom sinu i kompletnoj mojoj porodici. Iz tog razloga skrećem pažnju nadležnim organima KLS da reaguju na ovakav govor mržnje trenera KK Partizan, ali i na ono što će se događati na utakmicama kako bi se obezbedila regularnost takmičenja. Čoveče, ostavite više moju porodicu na miru, a treba da Vas je stid i sram svega što radite. ‘’

A onda je došlo vreme da meč počne. Hala sportova na Novom Beogradu bila je u velikoj meri popunjena. Od samog početka meča igrači FMP-a su krenuli snažno i vremenom kreirali prednost. Navijači Partizana su za to vreme provocirali trenera Milana Gurovića, bivšeg igrača Crvene zvezde. Trebalo im je samo 16 minuta da pokidaju živce Guroviću. Lopta je izašla van terena kada je tamnoputi igrač Partizana, Boris Dalo otišao da je uzme, a Gurović ga odgurnuo. Automatsko isključenje istog trenutka, a Gurovićev odlazak sa terena ispraćen je pesmom navijača Partizana ,, Pičko Milane, jebemo ti sve ‘’ – Doza adrenalina nadjačala je u tom trenutku kulturno ponašanje, pa je cela hala ustala da ,,pozdravi’’ ovu odluku sudija. Ali, to nije oslabilo igrače FMP-a. Naprotiv, oni su povećali svoje vođstvo i na poluvreme otišli s prednošću od 8 poena. 43:35 za tim iz Železnika.

Drugo poluvreme, odnosno treću četvrtinu iskoristio je Gudurić da uz Filipa Čovića dovede svoj klub do prednosti od 17 poena. U poslednjoj četvrtini neverovatan povratak crno-belih koji su uz seriju 12:2 prišli na samo pet poena razlike, četiri minuta do kraja.

A onda… još jedan veliki sporstki potez. Pre svega je Bogdanović dobio petu ličnu grešku, a zbog prigovora i tehničku (treća tehnička za Partizan na ovom meču) a onda se desilo nešto skandalozno. Trener Partizana, Duško Vujošević je počeo da davi mladog Bogdanovića, a kada su ga navijači crno – belih pozdravili (Bogdanovića) na šta je ovaj odgovorio mahanjem, poslat je i u svlačionicu. Učitelju, zašto daviš svog učenika?!Partizan je u neizvesnoj završnici pobedio sa četiri poena razlike, ali ta pobeda nije prestiž. Ovo je bila, bez preterivanja, bitka dva divljaka, u kojoj pravog pobednika nema, a sigurno je da je naša ,, košarkaška država ‘’ večeras mnogo izgubila.

Bila jednom jedna zemlja košarke. U njoj je igrao Milan Gurović, beše to sjajan trojkaš. Duško Vujošević osvojio je 10 titula sa igračima Partizana, od toga 9 u nizu. Bila je jednom ta zemlja košarke, a sada je izgleda više nema.

Sve čestitke i jednom i drugom učitelju, pokazali ste svojim igračima šta je sportsko ponašanje i fer – plej.

Izvor: http://morarblog.wordpress.com

Pin It

Medije

f
-0001-11-30
utorak, 03 jun 2014 08:11

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori