Crno-bela sedmica

(1 Glas)
Crno-bela sedmica

Nedavno sam na jednom web-Portalu  pročitao intervju sa bivšim fudbalerom beogradskog “Partizana” Miodragom Živaljevićem Zerdom, i podsetio se nekih davnih dana.
Na fotografiji koja ilustruje ovaj tekst o Zerdi, nema Zerde. Ima njegovog kapitena iz podmlatka Srbe Marinkovića: to je momak u crvenom dresu i gracioznog položaja tela kao da izvodi neki ples. Fudbalski ples.

Nažalost ne posedujem prikladniju fotografiju da bih ilustovao vreme kada je Zerda Živaljević pokazivao svoje fudbalsko umeće na ex-YU terenima, i zato su tu centarfor sarajevskog Željezničara Edin Sprečo i osmica kragujevačkog “Radničkog” Srba Marinković. Vreme zaustavljeno na fotografiji je isto ono kada je Zerda nosio Partizanov crno-beli dres. Dakle, u pitanju su sedamdesete godine dvadesetog veka.
A sedamdesetim godinama su prethodile šezdesete, i pre nego što su Zerda, Srba Marinković i Edin Sprečo potrčali travnatim terenima Jugoslavije kalili su se u fudbalskim školama koje su postojale u njihovim gradovima: Kragujevcu, Sarajevu, Beogradu...
Jednu takvu fudbalsku školu je vodio i Aleksandar Vukotić zvani Aca Čamac. Za razliku od Džimija Barke iz Pavlovićevog filma "Kad budem mrtav i beo", on nije imao nadimak "barka" već "čamac". Gde ga je i kako zaradio: ko bi to znao?!

Godina je 1965. Zerda tada ima četrnaest godina, a Srba Marinković godinu-dve više. Rezervni golman u podmlatku "Radničkog" je Krnja (Aleksandar Dimitrijević), i zidovi svlačionice su prekriveni karikaturama na kojima se predstavljeni njegovi saigrači iz podmlatka: strašni golman Ranđel, Srba Puša, Karatošić, Joksa, Ljuba Munjoz... Teško je setiti se još nekog imena: vremenska barijera je isuviše visoka.
Sledeća godina koju pamti pisac ovih redova jeste 1968. Tu godinu pominje i Zerda Živaljević u svom intevjuu.
Leto je, školski je raspust i vreme letnjih priprema. Isto tako i vreme za stvaranja novog podmlatka jer starom je istekao rok: Srba Marinković, Srba Puša Nedeljković, Karatošić i ostali su prerasli juniorski uzrast i postali seniori. Nažalost za većinu njih neće biti mesta u prvom timu "Radničkog". Trebalo je krenuti po nižerazrednim klubovima u potrazi za afirmacijom.

Sticajem okonosti, toga će biti lišen jedino Miki Živaljević On će otići u beogradski "Partizan". Bio je najmlađi među nabrojanim igračima, i više je bio rezerva nego standardni član te juniorske ekipe "Radničkog".
Ponovo je leto, ali više nisu šezdesete već sedamdesete godine, i to ona nulta, ili prva. Beograd, stadion JNA. Na šljakastom, pomoćnom terenu se održavaju treninzi pionira, podmlatka... I tu se dešava poslednji susret pisca ovih redova i Zerde.
Nekada su obojica nosili crveni dres, a sada je crno-beli trebalo da bude njihova sudbina. Jednog dana on će i biti Zerdi, dok je drugom dečaku to bio prvi i poslednji trening u "Partizanu".
Za trenutak su se sreli: Zerda je izlazio na trening sa podmlatkom, dok ga je petnaestogodišnjak napuštao.
U prolazu je hteo da oslovi Zerdu, da mu kaže:
- Hej i ja sam iz Kragujevca! Zajedno smo trenirali gore, u Velikom parku...
Ali to se nije dalo izgovoriti. Nije se moglo izgovoriti.
Za godinu-dve Zerda će početi da igra za "Partizan". Bio je poznat po svom razornom udarcu sa poludistance i iz slobodnih udaraca. U ostalim elementima igre bio je manje pamtljiv. Kao da nije bio dovoljno fizički spreman.

Kažu da je puno obećavao, i da je mogao daleko da dogura. Međutim to se nije desilo. Zastao je na svom fudbalskom putu.
Eto, to je još jedna priča o Zerdi. Nije tako ambicizna i sveobuhvatna kao onaj intervju sa njim na web-Portalu, ali njen autor misli da je toplija, nežnija.

Autor: Zoran Ilić

Pin It
Zoran Ilić

ZORAN ILIĆ (1955, Kragujevac). Završio je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu (matematika). Objavio je sledeće knjige priča: Jednostavna i druge priče (1997), Virtuelna devojka (2003), Nedovršene priče (2005) i Trči zeko trči (2008), kao i romane Repriza reprize (2009), Megalomanija (2009. - koautorsko delo), Isečci (2010) i Nepoznati i grad (2013). Sa svojim pričama prisutan u srpskoj i eks-ju periodici od 1989. godine. Bio urednik u „Književnoj reči“ i gostujući urednik u „Albumu“ (Sarajevo). Jedno vreme bio zamenik glavnog i odgovornog urednika onlajn časopisa Balkanski književni glasnik. Trenutno uređuje veb-sajt za književnost posvećen autorima sa prostora bivše Jugoslavije Prozaonline. Na zagrebačkom…

Adresa sajta www.prozaonline.com Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Najnovije od Zoran Ilić

2014-02-05
četvrtak, 26 decembar 2013 12:55

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori