Back BesplatanSport.com

Večiti derbi - večiti problem?

(4 glasova)
Večiti derbi - večiti problem?


Kada sudija odzviždi kraj „utakmice nad utakmicama“ iliti večitog derbija našeg fudbala, niz događaja je sledeći: pobednici su heroji koji pune novine i tv rubrike a poraženi ne izlaze u javnost par dana; simpatizeri pobedničke ekipe slave i čitave sledeće nedelje imaju razlog da ove druge podsmehom i zadirkivanjem „čašćavaju“; sabiranje materijalne štete nastale na i oko stadiona. To i nije toliko čudno da taj redosled nije pretvoren u sledeće: poraženi prete pobednicima da „mogu da se vide u gradu i rasprave neke stvari“, podsmeh i zadirkivanje ume da preraste u urlanje i pesničenje, a pored materijalne štete, obavezno je postalo i da Urgentni centar ima posla, što prelazi granicu sporta i viteštva i čita se u rubrici crne hronike.

Davno su prošla vremena kad policija i redari nisu ni morali biti prisutni na derbiju. Do skora im je bilo bar jasno šta treba da rade, da odvoje ove sa severa i juga kako bi ovi sa zapada i istoka uživali u fudbalu. Danas derbi ima tri zaraćene grupe navijača koje treba razdvojiti na stadionu  a igraju dva kluba?!

Što se sportskog aspekta tiče, složni smo svi da je ovaj derbi jedan od najgorih u skoro sedam decenija dugom rivalitetu dva kluba. Fraza „pobedio je manje gori tim“ je sve češća kod nas. Pravdaju se akteri da je važnost i taktičko nadmudrivanje odredilo tok utakmice. Čini mi se da nema nevažnih ili manje i više važnih derbija? Ako neko smatra drugačije pogrešio je u izboru kluba, jednom ili drugom. A od taktičkog nadmudrivanja sam video samo dva bojažljiva protivnika koji čekaju grešku ovog preko puta. Za 99 minuta koliko je trajala utakmica, videli smo auto-gol i par individualnih lepih poteza koji nisu Bog zna kako uticali na tempo igre a kamoli rezultat. I kakva je bre to utakmica koju odluči auto-gol? Što reče u šali onaj poznati voditelj, ako je za utehu, ako igrači Partizana daju auto-gol, barem su ga dali golmanu Zvezde.

Sve u svemu, do sledećeg derbija crveno-beli su „šefovi“ grada, zapaljeno je pola stadiona, demolirano sve i svašta, razbijene glave se još sabiraju a o igri više niko i ne priča, jer jednostavno - nema ni šta da se kaže. Ostaje da se nadamo boljim izdanjima i igrača i navijača pa da ponovo pišemo derbi sa velikim „D“. Nada umire poslednja a ostaje najlepša slika sa stadiona te subotnje večeri kao dokaz da nisu svi navijači huligani.

Autor: Bogoljub

Pin It
2013-11-04
ponedeljak, 04 novembar 2013 12:24

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori