Back BesplatanSport.com

Na treningu me teraju da bacam „neku šipku“ intervju sa Tatjanom Jelačom

(1 Glas)
Na treningu me teraju da bacam „neku šipku“  intervju sa Tatjanom Jelačom

Na prvenstvu Srbije za mlađe seniore u bacanju koplja, održanom 15. jula u Sremskoj Mitrovici, Tatjana Jelača je rezultatom 60,89 m drugi put oborila državni rekord. Dok se priprema za Olimpijske igre, Tatjana je nasmejana i pozitivna, veruje u sebe i vredno radi.

Postavljanje državnog rekorda je veliki uspeh i vetar u leđa pred Olimpijske igre u Londonu. Kako se osećate?
- Srećna sam što sam ponovo oborila državni rekord posle 3 godine. Došlo je do stagnacije zbog raznih problema, ali sada je sve krenulo uzlaznom putanjom i nadam se da će tako i ostati. Ovaj uspeh mi mnogo psihički znači  pred Olimpijske igre, srušena je barijera u mojoj glavi. Mislim da mogu i dalje od ovoga.

Kako izgleda jedan vaš dan, dve nedelje pre početka Olimpijade?
-Za dva dana putujem u Kragujevac na završne pripreme. Dan se sastoji od dva treninga i obaveznog popodnevnog odmora. Uveče lagana šetnja i spavanje.

Koja su vaša očekivanja od predstojećeg takmičenja?
- Mislim da bi me ovaj rezultat odveo u finale, očekujem da ga tamo ponovim, a možda i popravim.

Kako se psihološki pripremate? Kako se pred takmičenje distancirate od emocija i treme?
-Ranije se sve dešavalo spontano, nisam puno razmišljala o psihološkoj pripremi. Sve mi je bilo ravno. Sada uz pomoć psihologa dr. Ljubice Baćanac radim vežbe za psihološku pripremu. Dosta radim na vizualizaciji događaja i mislim samo pozitivno. To mi mnogo pomaže. Kakve su ti misli, takav ti je život.

Zašto ste se odlučili za ovu atletsku discilinu? Odakle ljubav prema bacanju koplja?
-Počela sam da treniram atletiku sa šest godina. Na početku su to bila kros trčanja. Kroz igru i druženje zavolela sam atletiku. Bacanje koplja sam počela sasvim slučajno. Jednog dana drugarica iz kluba je bacala  koplje, a ja sam radila ubrzanja. Koplje je palo blizu mene i ona me je zamolila da joj ga vratim, da ne mora da ide po njega. Tada sam prvi put uzela koplje u ruke. Bacila sam ga iznenađujuće dobro i trener se zapanjio. Rekao mi je da je to moja nova disciplina. Na početku sam se bunila i žalila roditeljima kako me na treningu teraju da bacam „neku šipku", oni su se smejali i objasnili mi kako je to u stvari jako lepa disciplina. Vremenom je ona postala deo mene i sada uživam u njoj.

U kojoj meri vas je sport odredio kao osobu? Šta ste novo naučili o sebi nailazeći na uspehe i neuspehe?
-Počela sam da treniram jako rano tako da se i ne sećam, iskreno. Znam samo da je sport sigurno uticao na to da imam jaku volju u svemu što radim i da se nikada ne predajem, čak ni onda kada padnem na dno. Veliki sam borac i ne odustajem lako.

Koliko sport utiče na samopouzdanje?
-Mislim da je sve u glavi. Nema tog sporta koji ce vam podići samopouzdanje ako vi sami o sebi nemate lepo mišljenje. Naravno da samopouzdanje skoči kada nižete dobre rezultate, kada ste trening odradili baš onako kako ste zamislili i kada se osećate fit, ali kada krene nizbrdo, samopouzdanje se u većini slučajeva gubi. Ako ste dovoljno jaki i u glavi imate da ste i dalje najbolji, onda ćete se pre vratiti na stazu uspeha.

Najuzbudljiviji trenutak u dosadašnjoj karijeri?

-Svakako da je to bilo osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu 2009. pred domaćom publikom. Podrška porodice i prijatelja mi mnogo znači. Proglašenje pobednika u bacanju koplja je zatvorilo takmičenje, i ja sam doprinela da se to takmičenje završi na najlepši mogući način -intoniranjem naše himne.

Šta vas najviše motiviše?
-Želja da osvojim jednu od medalja na predstojećim Olimpijskim igrama.

Šta biste poručili devojkama koje žele da se bave sportom?
„Idemo žene ne gubimo vreme dajte sve od sebe, mi imamo snage i budimo jake“  hehehe... setila sam se ove pesme...
Nije važno da li je u pitanju profesionalno bavljenje sportom ili rekreacija, ali mislim da bi svaka od nas trebala da odvoji vreme samo za sebe i da se bavi fizičkom aktivnošću, zbog zdravlja prvenstveno, a onda i zbog fizičkog izgleda. Zato patike na noge i pravac trčanje, za početak.

Za BesplatanSport.com intervju pripremila Vanja Baltić

Pin It
2012-07-31
petak, 27 jul 2012 16:55

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori