Back BesplatanSport.com

Zamenile štikle kopačkama - intervju sa Aleksandrom Aćimovićem

(1 Glas)
Zamenile štikle kopačkama - intervju sa Aleksandrom Aćimovićem
Zamenile štikle kopačkama - intervju sa Aleksandrom Aćimovićem


„ Još kao devojčice od 6, 7 godina neke zavole odbojku, neke tenis, a one zavole fudbal. Počinju tako što šutiraju sa dečacima u dvorištu ili ispred zgrade. Kasnije počnu ozbiljnije da treniraju, i ne prestaju više da ga igraju“...

Fudbal je sport koji se najčešće vezuje za muškarce. Ipak, žene su se u njemu pronašle i ovaj sport je odavno deo ženskog sveta. Treniraju ga dame svih uzrasta, i uživaju u tome. Aleksandar Aćimović je trener ženskog fudbalskog kluba „Sloga“ već tri godine. Počeo je time da se bavi još sa devetnaest godina, i za sada je najmlađi trener u prvoj ženskoj ligi.  Za naš portal, otkriva kako se dame snalaze i pronalaze u ovom sportu.

Kako ste se odlučili da budete trener ženskom klubu?

Slučajno.  Od malih nogu sam u fudbalu, a pošto jedan period nisam igrao zbog teže povrede, pozvao me je drug, a sada i kolega, da mu pomognem u trenerskom poslu. Delovalo mi je zanimljivo, a ja nisam ni razmišljao da ću se ozbiljnije baviti time. Ubrzo sam dobio licencu, i ušao u te vode. Kasnije sam imao ponudu da radim sa mlađom kategorijom dečaka, ali sam se ipak opredelio za ženski fudbal. Čini mi se da ko jednom počne time da se bavi, ostaje zauvek tu.

Šta je to drugačije u treniranju žena fudbal u odnosu na muškarce?

Dosta je teže raditi sa ženama, u mom slučaju sa devojkama jer je moja ekipa prilično mlada. Devojke su ipak emotivnije u odnosu na muškarce. Zato se njima mora posvetiti više pažnje nego dečacima.

Zbog čega se fudbal mahom smatra muškim sportom?

Prvenstveno zato što ga muškarci mnogo, mnogo više igraju od žena. Takođe, ne treba da izostavimo grube startove, duele, i moguće povrede koje se dešavaju. Ipak, postoje načini da se ta predrasuda ukloni, jer ko jednom dođe da gleda utakmucu zenskog fudbala, znam da dođe ponovo. One se, baš iz tog razloga više trude na utakmicama, nekada igraju mnogo više „muški“ od nekih muškaraca.

Možete li da nam prepričate neku anegdotu sa treninga?


Teško mi je sada da se setim neke konkretne, naravno ima ih dosta, kao i u svakom sportu. Recimo da se dogodi da kažem na treningu kao što su nama govorili „Igraj, budi muško“, pa onda bude smešno i meni, i njima.

Kakve su reakcije ljudi kada kažete da ste trener fudbala ženske ekipe?


Najčešće se začude, pa to budu reakcije „Auuu, ženski fudbal, njega ima u Srbiji“? Mada u poslednje vreme je ovaj sport sve popularniji, sve više ga ima u medijima, što je veoma značajno. Što se samih komentara tiče, do sada su svi bili pozitivni.

Fudbal je ipak grub sport. Da li su i one grube na terenu kao muškarci?


Kada je potrebno na terenu jesu, ali ne grube, nego pre bih ja rekao borbene. Kada nisu na terenu, one su sasvim obične devojke, koje kada gledate sa strane i ne znate da se bave najvažnijom sporednom stvari na svetu. One nisu zamenile štikle kopačkama, jer ipak štikle imaju znatno veću ulogu u ženskom životu.

Autor:
Majstorović Ivana

 

Pin It
2012-07-31
utorak, 19 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori