Back BesplatanSport.com

Šetnja u pauzi smanjuje unos slatkiša na poslu!

(0 glasova)
Šetnja u pauzi smanjuje unos slatkiša na poslu!
Šetnja u pauzi smanjuje unos slatkiša na poslu!


Značaj kontrolisanja dnevnog energetskog unosa u prevenciji gojaznosti je poznat decenijama. Takođe, dobro je poznato da «grickanje» na poslu značajno doprinosi dnevnom energetskom unosu i predstavlja jedan od ključnih faktora gojaznosti u dužem vremenskom periodu. Grickanje na poslu predstavlja jednu vrstu zavisnosti a odranije je poznato da vežbanje može imati pozitivan efekat na osobe koje imaju tendenciju ka različitim oblicima zavisnosti. Nedavno objavljeno istraživanje predstavlja prvi eksperiment koji je povezao vežbanje i zavisnost od slatkiša na poslu!
Grupa istraživača sa Univerziteta Ekseter (Velika Britanija) je u studiji visokih metodoloških standarda utvrđivala uticaj intenzivne šetnje u vreme pauze na poslu na dnevni unos slatkiša u toku radnog vremena . Na uzorku od 75 ispitanika, utvrđeno je da bez obzira na nivo stresa koji se doživi na poslu, osobe koje su fizički aktivne u toku pauze u proseku unesu duplo manje količine slatkiša od neaktivnih osoba!  «Grickanje na poslu predstavlja ozbiljnu pretnju gojaznosti. Ipak, izgleda da je dovoljno protegnuti noge na 15-ak minuta u toku pauze i na taj način smanjiti dnevni unos slatkiša na poslu za 50%»- Zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u decembarskoj svesci časopisa Appetite za 2011 godinu.

 

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori