Vežbajte i spavajte kao beba!

(1 Glas)
Vežbajte i spavajte kao beba!
Vežbajte i spavajte kao beba!


San je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, pri čemu oko jedne trećine života provedemo u stanju sna. Ipak, istraživanja pokazuju da su problemi sa spavanjem (nesanica, insomnija) sve češći na svetskom nivou. Tako, prema nekim podacima, oko 58% stanovništva Severne amerike ima problema sa snom barem jednom nedeljno. Poremećen kvalitet sna ostavlja značajne negativne efekte na dnevne aktivnosti i dovodi do smanjene radne sposobnosti, anksioznosti i drugih oblika poremećaja u ponašanju. Uz činjenicu da je dobar kvalitet sna od velikog značaja za ukupan psihofizički status osobe, potrebno je naglasiti da lečenje nesanice podrazumeva uglavnom farmakološke metode. Ipak, nedavno objavljeno istraživanje ukazuje na pozitivan uticaj redovnog vežbanja na kvalitet sna.
Istraživači sa Univerziteta Oregon (SAD) su u studiji rađenoj na preko 2.600 ispitanika utvrdili da fizička aktivnost značajno pozitivno utiče na nekoliko različlitih parametara kvaliteta sna. Utvrđeno je da primena preko 150 min. nedeljno fizičke aktivnosti (prema preporukama svetskih institucija) poboljšava kvalitet sna za čak  65% procenata. Uz to, osobe koje su bile fizički aktivnije odlikovale su se značajno povećanom radnom produktivnošću kao i poboljšanom sposobnošću koncentracije! Postoji narastajući broj naučnih dokaza koji ukazuju da fizička kativnost ostvaruje pozitivne efekte na kvalitet sna, i stoga bi je trebalo prepisivati kao integralni deo terapije ali i u cilju prevencije od insomnije- zaključuju autori!
Istraživanje je objavljeno u decembarskoj svesci  časopisa Mental Health and Physical Activity  za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori