Back BesplatanSport.com

Fizička forma smanjuje rizike od prevremene smrti gojaznih osoba!

(1 Glas)
Fizička forma smanjuje rizike od prevremene smrti gojaznih osoba!
Fizička forma smanjuje rizike od prevremene smrti gojaznih osoba!

Gojaznost predstavlja narastajući problem savremenog društva. Procenat osoba koje boluju od ovog oboljenja izgleda da rastre iz godine u godinu uprkos svim akcijama svetskih i nacionalnih institucija na globalnom i lokalnom nivou. Opšte je prihvaćena činjenica da gojaznost dovodi do čitavog niza drugih zdravstvenih poremećaja koji povezani utiču na značajno povećanu opasnost od prevremene smrti. Fizička aktivnost, sa druge strane, predstavlja integralni deo terapije za ovu vrstu bolesnika, koja pre svega ima klinički značaj u povećanoj energetskoj potrošnji i posledično smanjenju količine potkožnog masnog tkiva. Ipak, nedavno objavljeno istraživanje ukazuje da ovo možda nije najvažniji efekat fizičke aktivnosti!
Grupa istraživača sa većeg broja Univerziteta na teritorije SAD-a utvrđivala je dugotrajne efekte fizičke forme (kondicije) na incidencu svih uzroka smrtnosti i smrtnosti nastale kao posledice kardiovaskularnih oboljenja. Rezultati dvanaestogodišnje studije koja je obuhvatila preko 14300 ispitanika srednje životne dobi, utvrdila je da je povećani nivo fizičke forme, pre svega aerobne sposobnosti, značajno povezan sa smanjenim rizikom od prevremene smrti. Šta više, pokazano je da je nivo aerobne sposobnosti faktor od velikog uticaja bez obzira na telesnu težinu. Izgleda da ne morate previše da brinete o povećanoj telesnoj težini sve dok ste fizički aktivni i posedujete dobar nivo aerobne sposobnosti- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u decembarskoj svesci  časopisa Circulation  za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
subota, 23 jun 2012 02:00

1 komentar

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori