Back BesplatanSport.com

Fizički aktivne osobe treće životne dobi ređe pate od depresije!

(0 glasova)
Fizički aktivne osobe treće životne dobi ređe pate od depresije!
Fizički aktivne osobe treće životne dobi ređe pate od depresije!


Depresija spada u grupu poremećaja koju karakteriše povlačenje u sebe, potištenost, nesanica, gubitak apetita, opsednutost crnim mislima, usporeni tok misli, bespomoćnost… Incidenca ovog poremećaja je oko 12% kod muškaraca i oko 20% kod žena, sa značajnim porastom u kasnijoj životnoj dobi. Stoga lečenje i prevencija nastanka ovog oboljenja predstavlja temu od izuzetnog značaja. Iako su uzročnici nastanka depresije kod osoba treće životne dobi mnogobrojni, izgleda da pad sposobnosti za obavljanjem svakodnevnih aktivnosti predstavlja jedan od najčešćih. Stoga već izvesno vreme fizička aktivnost u kasnijoj životnoj dobi figurira kao potencijalni integralni deo kako prevencije nastanka ovog oboljenja tako i terapije.
Nedavno objavljeno istraživanje potvrđuje neke od pretpostavki! Grupa istraživača sa Univerziteta Gotenburg (Švedska) je u najvećoj studiji do sada, rađenoj na preko 17000 isptanika iz 11 evropskih zemalja, utvrđivala uticaj nivoa fizičke aktivnosti i incedence pojave depresije kod osoba preko 65 godina starosti. Istraživanje je potvrdilo da osobe koje su fizički aktivne i stoga boljeg motoričkog statusa, imaju značajno manju incidencu pojave depresije! Izgleda da fizička aktivnost predstavlja značajan resurs za prevenciju depresivnih stanja kod osoba treće životne dobi- zaključuju autori!  Ako su vam roditelji u godinama, i čini vam se da su sve češće zamišljeni i odsutni, možda je jedno od rešenje da umesto nedeljnog viđenja u zatvorenoj prostoriji organizujete brzu šetnju u okolini i tako osim podsećanja na zaboravljenje delove komšiluka popravite i mentalno stanje svojih bližnjih!
Istraživanje je objavljeno u julskoj svesci časopisa Health Psychology za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori