Back BesplatanSport.com

Fotošop-slike u magazinima povećavaju nezadovoljstvo adolescentkinja sopstvenim izgledom!

(2 glasova)
Fotošop-slike u magazinima povećavaju nezadovoljstvo adolescentkinja sopstvenim izgledom!
Fotošop-slike u magazinima povećavaju nezadovoljstvo adolescentkinja sopstvenim izgledom!


Već duži vremenski period modna industrija zagovara jedan određeni tip lepote koji pre svega podrazumeva gotovo dramatično vitka tela manekena i mankenki. Ovaj kanon lepote je opšteprhvaćen i u drugim ljudskim delatnostima poput glume, rada na televiziji i većini drugih javnih poslova. U tom smislu, popularni časopisi za mlade pretrpani su muškim i ženskim modelima koji uz savršeni osmeh i idealnu konstituciju pozivaju na upotrebunajnovije kreme za sunčanje, preparata za mršavljenje ili vas jednostavno obaveštavaju o novootvorenom restoranu. Nedavno je objavljeno istraživanje koje ukazuje na mogućnost da ovakve, često i fotošopom doterivane figure, mogu da izazovu i veoma neprijatne psihološke efekte po čitatelje.
Grupa istraživača sa Universiteta Vigo (Španija) je na uzorku od preko 1150 adolescenata utvrđivala uticaj izgleda manekene i manekenki u časopisima za mlade na zadovoljstvo sopstvenim izgledom. Rezultati istraživanja su pokazali da na uzorku adolescentkinja ovakve slike imaju izrazito negativan uticaj na doživljaj o sopstvenom izgledu što posledično u značajnom broju slučajeva dovodi do poremećaja u ishrani, gubljenju samopouzdanja i drugim psihološkim poremećajima. Izgleda da, često i fotošop-umivena, «idealna» konstitucija manekena i manekenki ostvaruje prilično negativne efekte po psihički status adolescenata, naročito ženskog pola - zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u oktobarskoj svesci časopisa Women’s Health Issues za 2011 godinu.


Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori